Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Odkanalizovanie Považského Chlmca si vyžiada 3,3 milióna eur

Na snímke primátor Žiliny Igor Choma Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu sa mesto bude na investícii na úrovni 3,3 milióna eur podieľať čiastkou vo výške 1,233 milióna eur.

Žilina 29. augusta (TASR) – Mesto Žilina pripravuje v spolupráci s akciovou spoločnosťou Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK) Žilina komplexné odkanalizovanie mestskej časti Považský Chlmec. Podľa primátora Žiliny Igora Chomu sa mesto bude na investícii na úrovni 3,3 milióna eur podieľať čiastkou vo výške 1,233 milióna eur.

"Projektová dokumentácia je viac-menej dokončená. Ešte dorobíme veci, ktoré súvisia s povoleniami a v budúcom roku sa do tejto akcie ideme pustiť. Pochopiteľne, ak schváli našu spoluúčasť mestské zastupiteľstvo. Ale nepredpokladám, že by takýto problém poslanci mohli mať," povedal Choma.

Projekt je podľa neho rozdelený do troch etáp, pričom prvá etapa rieši nielen odkanalizovanie bytovej zástavby a rodinných domov do navrhnutej splaškovej kanalizácie, ale aj odvedenie dažďových vôd cez systém novo navrhovanej dažďovej kanalizácie do rieky Kysuce. "Prvý úsek je nadefinovaný tak, aby priamo súvisel s výstavbou diaľnice, pretože zhotoviteľ stavby má povinnosť opraviť komunikácie po výstavbe. Preto chceme v prvej etape najprv urobiť kanalizáciu vo všetkých komunikáciách, ktoré sa budú po výstavbe asfaltovať. Čiže, urobíme kanalizáciu a pri dokončovaní výstavby diaľnice budú dorobené nové povrchy," uviedol žilinský primátor.

Doplnil, že prvá etapa rieši aj dažďovú kanalizáciu na ulici Na Hôrke. "Viete, že pred tromi rokmi sme tam mali veľké záplavy, tento rok sme tam už mali problémy. Takže, kanalizácia je tam nevyhnutná. Odvedieme všetky dažďové vody priamo do Kysuce," dodal Choma.

V druhej etape mesto dobuduje splaškovú a dažďovú kanalizáciu na ďalších uliciach a v tretej etape dokončí počas piatich rokov kompletné odkanalizovanie Považského Chlmca. "V rámci tejto stavby ešte budeme diskutovať aj o dokončení odkanalizovania časti Budatína, ktorá je okolo hradu," uzavrel žilinský primátor.