Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Odkanalizovanie trenčianskeho regiónu zlepší život vyše 113.000 ľuďom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Podmaník

Odkanalizovania a zásobovania pitnou vodou v trenčianskom regióne je podľa ministra životného prostredia jedným z najväčších na Slovensku.

Trenčín 26. februára (TASR) – Desiatky kilometrov kanalizačného a vodovodného potrubia, ako aj výstavba a intenzifikácia čistiarní odpadových vôd (ČOV) skvalitní život viac ako 113.000 obyvateľom trenčianskeho a novomestského regiónu. Projekt intenzifikácie ČOV, odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou v trenčianskom regióne za približne 55 miliónov eur dnes ukončili a vodohospodárske stavby symbolicky odovzdali do užívania.

Projekt intenzifikácie ČOV, odkanalizovania a zásobovania pitnou vodou v trenčianskom regióne je podľa ministra životného prostredia Petra Žigu jedným z najväčších na Slovensku. „Projekt bol tak veľký, že musel byť schvaľovaný samotnou Európskou komisiou a neschvaľovali sme ho na národnej úrovni. Takýchto projektov máme v rámci Slovenska len päť. Zo začiatku sa zdalo, že projekt nebude úspešný, ale veľmi dobrou spoluprácou medzi ministerstvom životného prostredia, vodárenskou spoločnosťou a samosprávou sme dosiahli to, že je hotový a úspešný,“ zdôraznil šéf envirorezortu s tým, že jeho význam prekračuje hranice mesta Trenčín a má celokrajský charakter.

Ako informoval generálny riaditeľ spoločnosti Trenčianske vodárne a kanalizácie (TVK) Jozef Gajdoš, projekt odštartoval podpísaním zmluvy v marci 2013, samotná realizácia sa začala v máji 2013. „Približne 44 miliónov eur išlo do projektu z Kohézneho fondu a zo zdrojov štátneho rozpočtu, asi 10 miliónov investovali TVK zo svojich zdrojov a z úveru,“ doplnil Gajdoš.

Podľa primátora Trenčína a predsedu predstavenstva TVK Richarda Rybníčka súčasťou projektu bolo vybudovanie čistiarne odpadových vôd v Ivanovciach, intenzifikácia čistiarní v Trenčíne, Trenčianskej Teplej, Novom Meste nad Váhom a Trenčianskych Stankovciach.

„Dobudovali sme chýbajúcu kanalizáciu v Trenčíne a v obciach Omšenie, Zamarovce, Trenčianske Stankovce, Veľké Bierovce, Opatovce, Adamovské Kochanovce, Chocholná-Velčice, Melčice-Lieskové a Ivanovce, v súhrnnej dĺžke viac ako 50.000 metrov gravitačnej kanalizácie a 8396 metrov výtlačného kanalizačného potrubia, vrátane 36 čerpacích staníc. Na novovybudovanú kanalizáciu sa pripojí asi 11.650 obyvateľov,“ informoval Rybníček s tým ďalších 3121 obyvateľov obcí Očkov, Pobedim a Podolie sa pripojí na novovybudovaný vodovod s celkovou dĺžkou 26,6 kilometra.

Ako dodal dlhodobý regionálny aj nadregionálny význam projektu je obrovský, použité moderné technológie a kapacita realizovaných stavieb a sietí nielen výrazne prispejú ku kvalite životného prostredia a života obyvateľov v minimálne 15 obciach regiónu, ale projekt má veľký význam vo vzťahu k trvalo udržateľnému rozvoju celého regiónu.