Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Čím viac odpadu Žiarčania vyseparujú, tým menej za odpad platia

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Takýto systém platenia poplatkov za odpad sa podľa hovorcu Žiaru nad Hronom mestu osvedčil a má dobrý dopad aj na čistotu mesta.

Žiar nad Hronom 28. januára (TASR) - Už niekoľko rokov sa v Žiari nad Hronom systém platenia poplatkov za odpady riadi filozofiou, že čím viac odpadu obyvateľ vyseparuje, tým menej za odpad platí.

"V Žiari nad Hronom nemáme stanovený ročný paušálny poplatok za odpad. Ten poplatok je stanovený za liter odpadu a je to 0,023 eura za liter," vysvetlil hovorca mesta Martin Baláž s tým, že táto suma sa nezvyšovala niekoľko rokov.

Ide v podstate o množstvový zber, teda ľudia platia za toľko odpadu, koľko ho vyprodukujú. "Uľahčovať si to môžu tým, že dobre separujú," dodal Baláž s tým, že za takýto vyseparovaný odpad obyvatelia neplatia.

V meste sa podľa jeho slov nachádza takmer 120 uzamykateľných stojísk na kontajnery, ktoré majú v správe bytové spoločenstvá alebo ich skupiny. Nachádzajú sa tam kontajnery na tuhý komunálny aj separovaný odpad. Odpad sa vyváža podľa potreby konkrétnych obyvateľov, maximálne však raz za dva týždne.

"Na základe toho, koľko litrov vyprodukuje konkrétne spoločenstvo, toľko litrov sa rozpočíta medzi jednotlivých obyvateľov," dodal hovorca s tým, že poplatky medzi jednotlivými skupinami či spoločenstvami sa môžu v rámci mesta rôzniť. Priemerná suma tohto poplatku bola v roku 2013 približne 24 eur na osobu, rok predtým 25 eur.

Takýto systém platenia poplatkov za odpad sa podľa Baláža mestu osvedčil a má dobrý dopad aj na čistotu mesta. Žiar nad Hronom sa tiež podľa jeho slov dlhodobo môže pochváliť vysokou mierou zhodnoteného odpadu.