Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Odpad z okolia Hrona odvážali aj plte a člny, pomáhali i dobrovoľníci

Ilustračná snímka Foto: TASR Jozef Poliak

Nepríjemnou stránkou oživenia záujmu o Peťušu u turistov je množstvo odpadu, ktoré vyzbierali dobrovoľní hasiči. Prevažne chatári spod Pustého hradu pomohli zase obnoviť Červený medokýš.

Zvolen 23. apríla (TASR) - Aj plte a člny boli nápomocné pri víkendovom čistení Zvolena. Okrem dobrovoľníkov prevážali dolu Hronom aj vrecia plné odpadkov, ktoré na brehoch rieky vyzbierali dobrovoľníci.

Do práce na čistení okolia rieky, ale aj areálu Borovej hory či chodníka na hrad Peťuša sa dalo asi 50 dobrovoľníkov z radov vodohospodárov, hasičov, rybárov, turistov, chatárov i študentov.

„Upravilo sa minimálne 800 metrov až jeden kilometer brehov Hrona, prostredníctvom člnov sa zvážal odpad z brehov aj z rieky na úseku od sútoku Hrona a Slatiny až po časť pod Peťušou,“ priblížil práce konateľ Lesného podniku mesta Zvolen Ivan Gallo. Niekoľko dobrovoľníkov z Prvého pltníckeho združenia na Hrone pracovalo zase na pltiach od Sliača až po budovu bývalej Hypernovy vo Zvolene a na breh vytiahli desiatky vriec odpadu.

Asi 15 ľudí pomáhalo opravovať chodník na hrad Peťuša. „Opravili sme a rozšírili chodník na Peťušu od Červeného medokýša, zničené časti sa obnovili,“ uviedol vedúci výskumu na Pustom hrade, archeológ Ján Beljak.

Nepríjemnou stránkou oživenia záujmu o Peťušu u turistov je množstvo odpadu, ktoré vyzbierali dobrovoľní hasiči. Prevažne chatári spod Pustého hradu pomohli zase obnoviť Červený medokýš.

„Asi šesťdesiat ľudí pracovalo na vyčistení jazera na Borovej Hore a okolia, likvidovali sa orezané konáre a iné,“ zhodnotil práce v tejto lokalite Róbert Olšiak z Podborovského spolku. „Do čistenia sa zapojili dobrovoľníci z ulíc Imatra, Tulská, Voljanského, Novozámockej, seniori z klubu dôchodcov, či členovia iniciatívy Zvolen-Západ,“ priblížila zase predsedníčka výboru tejto mestskej časti, Alžbeta Staníková.