Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Odsúdili Igora Š. na osem rokov väzenia v kauze vraždy Kubašiaka

Foto: Ilustračné foto

Breznianskeho podnikateľa Igora Š. Uznal ho vinným zo zločinu lúpeže, ktorú si mal objednať a zločinu vydierania v kauze vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka z roku 2006.

Banská Bystrica 29. januára (TASR) - Okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil dnes na osem rokov väzenia breznianskeho podnikateľa Igora Š. Uznal ho vinným zo zločinu lúpeže, ktorú si mal objednať a zločinu vydierania v kauze vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka z roku 2006. Súd potrestal obžalovaného aj peňažným trestom vo výške 35.000 eur. Ak ho nezaplatí, uložil mu i náhradný trest v trvaní 12 mesiacov väzenia.

Hoci Igor Š. bol okrem pokračujúceho zločinu vydierania rodiny Kubašiakovcov obžalovaný z objednávateľstva úkladnej vraždy Jána Kubašiaka z Polomky, vzhľadom na dôkaznú situáciu prokurátor v záverečnej reči požiadal o zmenu právnej kvalifikácie skutku na zločin lúpeže formou objednávateľstva. Z toho ho vlani pred súdom usvedčoval odsúdený banskobystrický expolicajt Róbert Petluš, ktorého súd v roku 2008 uznal vinným z vykonania úkladnej vraždy Kubašiaka a odsúdil na 25 rokov väzenia.

Petluš vlani v novembri, po ôsmich rokoch od vraždy, zásadne zmenil výpoveď a ak predtým tvrdil, že Igora Š. nepozná a nikdy sa nestretli, minulý rok pred súdom už uviedol, že Igora Š. pozná a prostredníctvom sprostredkovateľa si u neho objednal lúpež obchodných dokumentov z domu Kubašiakovcov.

"Nikdy nešlo o objednávku vraždy, ale o lúpež," zdôraznil pred súdom Petluš. Za to mal spolu s komplicmi od Igora Š. dostať odmenu dva milióny korún. Súd jeho výpoveď dnes vyhodnotil ako hodnovernú.

Igor Š. tvrdí, že je nevinný a priamo v súdnej sieni sa jeho obhajcovia voči celému rozsudku odvolali. V záverečnej reči žiadali, aby ich klienta súd oslobodil spod obžaloby, keďže Petlušova výpoveď bola "absurdná, nezmyselná a nelogická". Považujú ju len za "vytvorenie nového dôkazu" a tvrdia tiež, že ak si spomenul až po toľkých rokoch a zmenil výpoveď, vedie to len k jedinému záveru a to, že tak urobil za účelom obnovy konania a zníženia trestu. Prokurátor sa k verdiktu súdu vyjadrí v zákonom stanovenej lehote.

Reakcia Igora Š. po vynesení rozsudku smerovala k vdove po J. Kubašiakovi. "Rozhodli peniaze, ktoré mu ona dala. Tyká si s ním. S vrahom svojho muža si tyká, viete o tom? Neviete. Máme fakty, máme dôkazy...," reagoval pre médiá Igor Š.

"Nemám k tomu, čo povedať. Petluša som nepoznala až do tohto konania. Myslím si, že jediný, ktorý to vedel objasniť, bol Petluš, nikto iný," uviedla vdova po Kubašiakovi Mária Sihelská k slovám neprávoplatne odsúdeného Igora Š.

Tiež dodala: "Som vnútorne presvedčená, že objednávateľom vraždy bol on. Tie dôkazy, bohužiaľ, sú také, aké sú. Za to, čo spáchal, si myslím, dostal dosť málo. Hlavne, že je to ukončené aspoň na tomto stupni. Už by som bola strašne rada, keby sa to celé skončilo. Je to už nekonečne dlho."

Okresný súd v Banskej Bystrici v kauze objednávky vraždy Kubašiaka už raz rozhodol. Igora Š. v roku 2009 oslobodil spod tejto obžaloby, trest 6,5 roka väzenia dostal "iba" za vydieranie. Odvolal sa a Krajský súd v Banskej Bystrici v roku 2011 rozsudok zrušil a vrátil prvostupňovému súdu na doplnenie dokazovania. Ako zdôvodnil, "okresný súd nenáležite zistil skutkový stav, je potrebné opätovne vykonať dostupné dôkazy a následne vo veci rozhodnúť". Ďalší čas sa čakalo na rozhodnutie Ústavného súdu SR, na ktorý sa s dvoma sťažnosťami obrátil splnomocnenec poškodenej vdovy. Namietal zákonnosť pridelenia veci v odvolacom konaní jednému z odvolacích senátov krajského súdu, ktorý rozhodoval o odvolaniach prokurátora, obžalovaného i splnomocnencov. Kauza sa tak začala nanovo a skončila sa dnešným verdiktom.