Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Odsúdili pilota vrtuľníka, ktorý sa pred tromi rokmi zrútil do Váhu

Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube 3. marca 2013 zrútil do rieky Váh v katastri obce Šintava v okrese Galanta. Foto: TASR

Pred tromi rokmi vrtuľník, ktorý prelietal ponad Váh, sa pravdepodobne zachytil o lano, ktoré bolo natiahnuté ponad hladinu.

Galanta 20. januára (TASR) – Okresný súd v Galante odsúdil v utorok (19.1.) pilota vrtuľníka, ktorý sa pred tromi rokmi zrútil so strojom do Váhu. Na palube boli štyria ľudia, nehodu neprežil 13-ročný chlapec. Vrtuľník pilotoval jeho otec Ján D. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Informovala o tom webová stránka noviny.sk.

Ako uvádza, prokurátor žiadal, aby otec dostal trojročnú podmienku, zaplatil poisťovni 5100 eur a aby mu uložili zákaz lietania na štyri roky. Obvineného advokát žiadal súd o oslobodenie klienta v plnom rozsahu.

Okresný súd v Galante uznal Jána D. za vinného z prečinu usmrtenia, uložil mu peňažný trest vo výške 2500 eur. Ak by pokutu neuhradil, hrozilo by mu ročné väzenie. Obžalovaný i prokurátor si ponechali možnosť odvolania v zákonnej lehote. "Ja si nemyslím, že by som bol v tomto prípade niekedy spokojný," povedal Ján D. 

Pred tromi rokmi vrtuľník, ktorý prelietal ponad Váh, sa pravdepodobne zachytil o lano, ktoré bolo natiahnuté ponad hladinu. Podľa predpisov je minimálna letová výška pre vrtuľník v neobývanej oblasti 150 metrov. Lano, o ktoré sa zachytil, bolo približne vo výške stromov. Na palube lietadla bol Dick Kvetňanský, automobilový konštruktér, jeho priateľka aj automobilový pretekár Ján D., ktorý pilotoval. Utrpeli ľahké zranenia. Syn pilota ostal zakliesnený v kabíne. Nehodu neprežil.

"Určite výčitky máme každý navždy, ale keď to spätne analyzujem a vyhodnocujem, tak úprimne pochybujem, že sme mohli urobiť čokoľvek viac," tvrdil Kvetňanský.