Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Okolie rieky Morava čaká v sobotu veľké čistenie

Rieka Morava. Foto: TASR

Akciu organizujú študenti Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru v Bratislave, podporuje ju aj mestská časť Devínska Nová Ves.

Bratislava 19. mája (TASR) – Okolie rieky Morava čaká v sobotu čistenie v rámci environmentálneho akčného dňa pre celú rodinu s názvom Zazelenaj sa! Cieľom podujatia je vyčistiť a upratať územie európskeho významu na území bratislavskej Devínskej Novej Vsi, ktorým je rieka Morava a jej široké okolie. "Pre túto lokalitu sme sa rozhodli preto, lebo už viac rokov po sebe sa venujeme popularizácii témy rieka Morava. Tento rok sme sa rozhodli prejsť od popularizácie k praxi. Väčšina z nášho tímu žije v Devínskej Novej Vsi, takže k tejto oblasti máme aj citový vzťah," uviedol pre TASR člen organizačného tímu Filip Glatz.

Akciu organizujú študenti Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru, okrem Filipa Glatza aj Katarína Poljaková, Kristína Murániová, Simona Murániová, Andrea Ševčovičová a Albert Vrzgula. Podujatie je prvým svojho druhu a nadväzuje na minuloročnú výstavu v Slovenskom národnom múzeu s názvom Pestrý život pod vodnou hladinou a v okolí rieky Moravy.

"V našich aktivitách sa sústreďujeme najmä na deti, snažíme sa ich vzdelávať už od mala. Je to niečo, čo nás baví. Počas akcie sa bude čistiť široké okolie rieky Morava, kde účastníci zbadajú odpadky. Oblasť nie je ohraničená," doplnil Glatz. Hlavný bod, kde budú infostánky a rôzne sprievodné aktivity či súťaže pre deti, bude pod Cyklomostom Slobody. Akciu môže podporiť každý, kto sa v sobotu rozhodne medzi 13.00 a 16.00 h priložiť ruku k dielu.

Akciu podporuje aj samotná Devínska Nová Ves. "Mestská časť podporuje rôzne aktivity zamerané na ochranu životného prostredia, pričom spolupracujeme s dobrovoľníkmi, ktorí majú záujem zveľaďovať svoje okolie," uviedla Tatiana Rattayová z devínskonovoveského miestneho úradu. V tomto prípade poskytne účastníkom sobotnej brigády vrecia a rukavice na zber odpadkov, smetné koše a tiež zabezpečí odvoz a likvidáciu nazbieraného odpadu.