Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Okrem lyžovačky si môžu ľudia v Košickom kraji vychutnať i ľadolezenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Pavelek

V Slovenskom raji a Južnom Spiši si môžu návštevníci oddýchnuť aj počas zimy. Slovenský raj ponúka pešiu turistiku, ale i ľadolezenie.

Košice 17. novembra (TASR) – Prevádzkari lyžiarskych zjazdoviek v Košickom kraji sú pripravení sprevádzkovať svahy aj počas nadchádzajúcej sezóny. Sú však odkázaní na mráz a sneh. Viaceré zjazdovky prispôsobia štart práve aktuálnym klimatickým podmienkam.

"Tradične dobrú lyžovačku si užijú návštevníci strediska pri Krompachoch. Zimnú sezónu tam plánujú spustiť najneskôr na 1. sviatok vianočný. Plejsy sú dejiskom tradičného podujatia Pankuškové fašiangy, ktoré bolo v tomto roku jediným zimným spomedzi TOP podujatí programu Terra Incognita. Tradičným miestom na dobrú lyžovačku na dosah ruky je aj stredisko v Jahodnej, ktoré otvoria buď v druhej polovici decembra 2016, alebo začiatkom januára 2017. Na zimnú prevádzku sa chystá aj stredisko v Rejdovej,“ uviedla pre TASR výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Košický kraj Lenka Vargová Jurková.

V Slovenskom raji a Južnom Spiši si môžu návštevníci podľa nej oddýchnuť aj počas zimy. Slovenský raj ponúka pešiu turistiku, ale i ľadolezenie.

"Známe vodopády Slovenského raja sa v zime premieňajú na lezeckú stenu a ľadolezenie je tam vhodné pre začiatočníkov i pokročilých. Ideálnymi lokalitami na túto aktivitu sú Suchá Belá, Kláštorská roklina, Sokolia dolina, Letanovský mlyn či Zejmarská roklina. Prekonať ich nie je jednoduché, no tento zážitok určite stojí za to," priblížila Vargová Jurková.

Ako vysvetlila, v prípade, že je na naplnenie vodopádov dostatok vody, hrúbka ľadu je 15 centimetrov a teplota neklesne pod -14°C, je možné trénovať v tejto oblasti rôzne techniky lezenia počas celej zimy.

Turisti majú v Košickom kraji i ďalšie možnosti na aktívny oddych. "Skialpinisti si môžu vyskúšať výstup na Veľkú Knolu alebo Kráľovu hoľu, bežkári sa odreagujú na planinách Geravy, Krajnár alebo Knola. Ďalšia zaujímavá aktivita, akú nezažijete ani v Tatrách, sa tiež spája so zamrznutou vodou. Fenomenálny zážitok ponúka zimný prechod prielomom Hornádu po jeho zamrznutej hladine, ktorý možno v prípade dobrého počasia absolvovať pešo, na bežkách či dokonca korčuliach," dodala Vargová Jurková.