Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Okresný súd rozhodol v prípade segregácie rómskych detí v ZŠ v Terni

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súd zároveň rozhodol, že žalovaní do šiestich mesiacov od právoplatnosti rozsudku sú povinní vypracovať plán na odstránenie protiprávneho stavu a zrealizovať ho do dvoch rokov.

Prešov 6. novembra (TASR) - Okresný súd (OS) v Prešove v pondelok rozhodol v prípade segregácie rómskych detí v základnej škole (ZŠ) v obci Terňa. Konštatoval nepriamu diskrimináciu a uložil žalovaným odstránenie stavu. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Prešove Ivana Petrufová, rozsudok nie je právoplatný. Aktuálne je vec v štádiu písomného vyhotovenia vyhláseného rozhodnutia.

"Súd konštatoval nepriamu diskrimináciu neprijatím účinných opatrení na zabránenie diskriminácie detí rómskeho pôvodu z obce Malý Slivník v prístupe k vzdelávaniu vytvorením spoločného školského obvodu s obcou Terňa. Malo to za následok, že túto školu navštevoval väčší počet žiakov rómskeho pôvodu, a preto škola nemala vytvorené podmienky na zabezpečenie inkluzívneho vzdelávania," uviedla Petrufová.

Súd zároveň rozhodol, že žalovaní do šiestich mesiacov od právoplatnosti rozsudku sú povinní vypracovať plán na odstránenie protiprávneho stavu a zrealizovať ho do dvoch rokov.

Antidiskriminačnú verejnú žalobu mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva podala proti Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a právnemu predchodcovi Regionálneho úradu školskej správy v Prešove v januári 2016. Ako TASR informoval koordinátor poradne Štefan Ivanco, v súdnom spore namietali, že žalované štátne orgány nielenže škole neposkytli potrebnú podporu, ale ešte ju svojimi rozhodnutiami o určení školských obvodov a nečinnosťou postavili do situácie, keď pre nedostatok kapacít musela začať vzdelávať časť detí v rómskych triedach aj na druhej zmene.

"Na súde sme sa domáhali toho, aby súd žalované štátne inštitúcie zaviazal k prijatiu účinných opatrení, ktoré protiprávny stav na škole odstránia a do budúcna segregácii zabránia. OS v Prešove vo februári 2019 svojím rozsudkom našu žalobu zamietol. Jeho rozsudok následne KS v Prešove z augusta 2020 v celom rozsahu potvrdil," vysvetlil Ivanco.

Proti rozsudku KS podali dovolanie na Najvyšší súd SR. "Ten svojím uznesením z marca 2023 zrušil rozsudky krajského a OS a vec opätovne vrátil OS na ďalšie konanie a rozhodnutie," doplnil Ivanco.

"Je to ďalší zo série rozsudkov, ktoré potvrdzujú zodpovednosť štátnych inštitúcií vrátane ministerstva školstva za diskrimináciu rómskych detí v slovenskom školstve. Vytvára na ne ďalší dôležitý právny tlak, aby prijímali účinné opatrenia na potieranie segregácie rómskych detí vo vzdelávaní," dodala právna zástupkyňa poradne Vanda Durbáková.

"Dnes sa uskutočnilo na Okresnom súde Prešov pojednávanie vo veci porušenia zásady rovnakého zaobchádzania. Súd síce vo veci rozhodol, no keďže Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR nebolo doručené písomné vyhotovenie, a teda aj riadne odôvodnenie rozhodnutia, nie je možné sa v súčasnosti k veci kvalifikovane vyjadriť," uviedli pre TASR z odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva.