Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Okresnom súde vo Vranove nad Topľou sa napriek štrajku pojednáva

Na snímke prázdne chodby na Krajskom súde v Trenčíne počas jednodňového výstažného štrajku vyhláseného Odborovým zväzom justície 19. februára 2015. Budova dnes zostala prázdna, do práce okrem vedenia neprišiel nikto, a tak vedenie muselo prevziať prácu v podateľni. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na Okresnom súde vo Vranove majú dnes pojednávať o vyše 30 veciach štyria sudcovia.

Vranov nad Topľou 19. februára (TASR) - Do jednodňového výstražného štrajku justičných zamestnancov sa dnes zapojila aj väčšina pracovníkov Okresného súdu (OS) vo Vranove nad Topľou. K zrušeniu naplánovaných pojednávaní tam však v súvislosti s prebiehajúcim štrajkom nedošlo.

Predsedníčka OS vo Vranove nad Topľou Iveta Mihóková poverila počas dnešného dňa prijímaním osobných podaní doručených do podateľne riaditeľa správy Okresného súdu Juraja Tužáka.

Do justičného štrajku vo Vranove sa dnes zapojilo približne 98 percent pracovníkov súdu. Ide hlavne o asistentov, tajomníkov či vyšších štátnych úradníkov. Neštrajkujú niekoľkí sudcovia a riaditeľ správy súdu.

Na pôde OS vo Vranove majú dnes pojednávať o vyše 30 veciach štyria sudcovia. Ide o jedného sudcu, ktorý má v kompetencii trestné veci a troch občiansko-právnych sudcov.

Na súde sú počas dneška zároveň zabezpečené pohotovostné služby a rozhodovanie o predbežných opatreniach, nefunguje tam však informačné centrum, uvádza sa v aktuálnom oznámení vranovského OS.

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami:
1. zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu
2. zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov
3. okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii
4. zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.