Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Okresy v BSK sú pripravené na voľby, malé ťažkosti spôsobuje chrípka

Mnohé okrsky však budú ešte v priebehu popoludnia a večera len pripravovať volebné miestnosti, lebo značná časť sa nachádza v školách, kde sa vyučuje aj v popoludňajších hodinách.

Bratislava 8. novembra (TASR) – S prípravami na regionálne voľby finišujú aj v troch okresoch Bratislavského samosprávneho kraja - Malacky, Pezinok a Senec. V týchto okresoch pracuje 10 obvodných volebných komisií, ktoré zastrešujú nielen okresné mestá, ale aj obce v pridelených územných katastroch. Všetky hlásia pripravenosť na voľby do vyššieho územného celku. Mnohé okrsky však budú ešte v priebehu popoludnia a večera len pripravovať volebné miestnosti, lebo značná časť sa nachádza v školách, kde sa vyučuje aj v popoludňajších hodinách.

Okres Malacky má tri volebné obvody. V samotnom okresnom meste zriadili 12 okrskových volebných komisií, v zoznamoch je zapísaných 15.624 voličov. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa MsÚ v Malackách Michaela Janotová, "najstarší volič má 101 rokov, narodil sa ešte v roku 1912. Najmladšia volička sa narodila 6. novembra pred 18 rokmi".

Aj okres Pezinok má tri volebné obvody. Podľa Aleny Šindlerovej z pezinského MsÚ v samotnom Pezinku majú zapísaných 19.501 voličov, ktorí môžu prísť voliť do 18 okrskových volebných miestností. "Určité ťažkosti nám vznikli v počte členov okrskových volebných komisií, je chrípkové obdobie a niektorí sa odhlásili zo zdravotných dôvodov. V súčasnosti je všetko v poriadku, zabezpečili sme náhradníkov. Prirodzene, budeme sledovať aktuálnu situáciu až do otvorenia volebných miestností," uviedla Šindlerová.

Okres Senec má štyri volebné obvody. Priamo v Senci zriadili 15 volebných okrskov, v zoznamoch je zapísaných 14.450 voličov. Pozoruhodnosťou je aj 150 zapísaných bezdomovcov, ktorí si uviedli miesto trvalého pobytu Senec. Podľa Jany Maceákovej z MsÚ v Senci aj im vznikol problém s obsadením okrskových volebných komisií pre chorobnosť. "Všetkým členom okrskových volebných komisií telefonujeme a v prípade potreby problém riešime náhradníkmi," dodala Maceáková.

Na župných voľbách sa zúčastní aj 17 bratislavských mestských častí. Sú voličsky pospájané do ôsmich volebných obvodov. Jedným z nich, volebný obvod číslo 5, tvoria mestské časti Rača a Vajnory. V 18 okrskoch má Rača zapísaných 18.325 voličov, menšie Vajnory majú len štyri volebné okrsky so 4370 zapísanými voličmi. Ako pre TASR doplnila Eva Miklánková z MÚ v Rači, "vo volebných okrskoch registrujeme až 480 cudzincov s trvalým pobytom v Rači".