Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Okrúžkované netopiere pomôžu zistiť viac o ich živote

Na krúžkovanie netopierov používa Hapl pliešky v tvare gréckeho písmena omega. O každom označenom netopierovi si potom vedie podrobnú evidenciu. Foto: TASR/Ján Siman

Netopiere žijúce v Revúckej vrchovine sú významnými regulátormi hmyzu. Predpokladá sa, že jeden netopier skonzumuje za noc viac komárov ako lastovička.

Nandráž 28. septembra (TASR) - Posledné dni výskytu netopierov v lestných sídlach využívajú ochrancovia prírody v Revúckej vrchovine na ich krúžkovanie a monitorovanie. Ako pre TASR povedal prírodovedec Ervín Hapl, v území, kde žije najviac druhov netopierov, stále nie sú dostatočné informácie o ich živote, miestach výskytu, a tým ani o možnostiach ich reálnej ochrany.

Netopiere v Revúckej vrchovine využívajú predovšetkým staré banské diela. Staré štôlne využíva neraz aj niekoľko druhov netopierov. Večer sa tak milovníkom prírody naskytá nevšedné prírodné divadlo, keď zo zeme vylietavajú tisícky cicavcov a v šere počuť len jemné pískanie a šum krídel. "Je to skutočne fascinujúce a láka to aj mnoho milovníkov prírody. Nastáva tu však veľký problém, pretože takéto pozorovanie môže byť mimoriadne nebezpečné. Podľa banského zákona musia byť otvory do starých banských diel riadne zabezpečené. V Revúckej vrchovine je však mnoho miest, ktoré ešte ani nepoznáme, kde sa zem prepadla a vznikli úplne nové otvory. Pre ľudí môžu byť životunebezpečné, no pre vzácne netopiere sú ideálnymi letnými či zimnými sídlami," povedal Hapl.

Netopiere patria k živočíchom, ktoré majú pre ľudí stále množstvo nezodpovedaných otázok. Druhy žijúce v Revúckej vrchovine sú významnými regulátormi hmyzu. Predpokladá sa, že jeden netopier skonzumuje za noc viac komárov ako lastovička.



"Ak im chceme účinne pomôcť, musíme vedieť viac o ich živote. Na jednom mieste sa nám napríklad vyskytuje početnejšie v jednom roku lietavec sťahovavý, iný rok je tam omnoho početnejší napríklad podkovár južný. Samozrejme lietavce sú v tom čase na inom, pre nás zatiaľ neznámom mieste. Mnohé podzemné miesta využívajú napríklad ako komunikačné centrá. Iba tam prelietavajú a vymieňajú si informácie. Teraz sme odchytili 15 netopierov, ktoré označíme na krídle krúžkom v tvare písmena omega. Krúžkovať môžeme len niektoré druhy. Také podkováre sú na to veľmi citlivé. Lietavce si na to zvyknú, ako my na prsteň. Predpokladáme, že takto označené netopiere odchytíme aj neskôr na iných miestach. Až potom sa dozvieme viac o ich migrácii," dodal ochranár.

V budúcnosti by v Revúckej vrchovine mali byť podrobne zmapované všetky miesta, ktoré netopiere využívajú. Ochranári v spolupráci so samosprávami, banskými úradmi či veterinármi takéto miesta označia a upravia tak, aby boli bezpečné pre pohyb ľudí, ale aby neobmedzovali vzácne živočíchy.