Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

OKS vyzýva na zrušenie segregačnej praxe na ihrisku v obci Hrčeľ

Na snímke predseda OKS Ondrej Dostál. Foto: TASR/Martin Baumann

Ihrisko je podľa oznámenia uvedeného aj na webstránke obce sprístupnené podľa toho, či je niekto Róm, alebo nie.


Hrčeľ 20. marca (TASR) – Na segregačnú prax pri prevádzke multifunkčného ihriska v obci Hrčeľ v okrese Trebišov upozorňuje strana OKS. Ihrisko je podľa oznámenia uvedeného aj na webstránke obce sprístupnené podľa toho, či je niekto Róm, alebo nie. V nepárnych dňoch v mesiaci podľa dátumu je určené pre "ostatných občanov" a v párnych dňoch pre "rómskych občanov".

"Rozdeliť dni, keď je ihrisko sprístupnené občanom, v závislosti od toho, či sú, alebo nie sú Rómami, je jasným prejavom segregácie a diskriminácie," uviedol dnes predseda OSK Ondrej Dostál.

Rozdeľovať v takejto situácii ľudí podľa ich národnosti, rasy či príslušnosti k etnickej skupine je podľa neho nesprávne a ľudsky neprípustné, je nezlučiteľné s princípmi demokratického právneho štátu, odporuje zákonu, ako aj hodnotám Európskej únie, ktorej je Slovenská republika členom. "Dnes som listom zaslaným elektronickou poštou vyzval starostu obce, aby túto segregačnú prax zrušil. Zároveň som dal podnet verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, aby situáciu preverila," uviedol líder OKS.

Keďže multifunkčné ihrisko bolo postavené s finančnou podporou z fondov Európskej únie Dostál na situáciu upozornil aj vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka.

TASR sa pokúsi získať stanovisko obce Hrčeľ.