Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Ombudsmanka Dubovcová žiada ´disciplinárku´ pre bratislavského sudcu

Jana Dubovcová Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom je fakt, že sudca nedovolil nahrávať zvukový záznam z pojednávania.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podala na Najvyšší súd (NS) SR návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi jedného z bratislavských okresných súdov. Je to prvý raz v takmer 12-ročnej histórii, čo slovenský verejný ochranca práv využil túto právomoc. TASR o tom informovala Alena Kuišová z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Dôvodom je fakt, že tento sudca nedovolil nahrávať zvukový záznam z pojednávania. "Sudca na verejnom súdnom pojednávaní podmienil použitie zvukového záznamu súhlasom súdu a neskôr písomným oznámením neudelil súhlas na jeho použitie," uviedla Kuišová. Verejná ochrankyňa práv tvrdí, že tým porušil základné právo fyzickej osoby na informácie zaručené v Ústave Slovenskej republiky.

"Svoje oprávnenie podať návrh na začatie disciplinárneho konania som sa rozhodla využiť po tom, ako som zistila, že sudca konal bez opory v zákone, v ústave a v rozpore s princípmi demokratického a právneho štátu," zdôvodnila Dubovcová. Sudca podľa nej prekročil svoje zákonné oprávnenia a základné práva fyzickej osoby na informácie boli porušené. Zároveň zistila, že voči tomuto sudcovi nebola vyvodená žiadna disciplinárna zodpovednosť. "Za toto závažné disciplinárne previnenie navrhujem uložiť disciplinárne opatrenie – zníženie funkčného platu o 50 percent na tri mesiace," uviedla verejná ochrankyňa práv v návrhu na začatie disciplinárneho konania.