Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Ondavka nemá vlastný obecný úrad, volí sa v rodinnom dome

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie sedia v súkromnom rodinnom dome v obci Ondavka, v ktorom sa nachádza volebná miestnosť počas predčasných parlamentných volieb na Slovensku v sobotu 30. septembra 2023. Foto: TASR - Maroš Černý

Celkovo je v Ondavke zapísaných 11 voličov a traja majú voličský preukaz. Ľudia prichádzajú voliť do rodinného domu.

Ondavka 30. septembra (TASR) - V obci Ondavka v okrese Bardejov sa sobotňajšie voľby konajú v súkromnom rodinnom dome. Obec totiž v minulosti prišla v exekúcii o budovu obecného úradu.

Celkovo je v Ondavke zapísaných 11 voličov a traja majú voličský preukaz. Ľudia prichádzajú voliť do rodinného domu. Ide o prístavbu rodinného domu, ktorá bola pôvodne maštaľou, neskôr v nej bola krčma.

"Kedysi sme chodili voliť, keď sme mali ešte obecný úrad do sály. Potom sme volili u pána Marčišina, ktorý tiež najprv z predajne potravín urobil volebnú miestnosť, a potom zo stajne. Teraz chodíme v poslednej dobe tu, je to zo stajne urobená volebná miestnosť," uviedla pre TASR členka osemčlennej okrskovej volebnej komisie a obyvateľka Ondavky Helena Soroková.

Verí, že obec ešte bude mať niekedy svoj úrad. "Veľmi si prajem, aby sa obnovila budova, v ktorej kedysi bol. Budovali ju naši otcovia a nakoniec sme o ňu prišli, nechtiac," skonštatovala Soroková.

Podľa zapisovateľky okrskovej volebnej komisie Dáše Hudákovej domáci boli ochotní prenajať miestnosť na voľby. "Spísala sa zmluva s Okresným úradom. Ja osobne som tu pri štvrtých voľbách. Keby sa to nepodarilo, hľadala by sa iná alternatíva. Boli aj takí, ktorí nám vytýkali, že prečo nejdeme k nim. Keď sme ich však oslovili, tak to vzdali," dodala Hudáková.

Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Juraja Bochňu sa rozhodli, že pre členov komisie uvaria guľáš priamo v dome na asi 50-ročnej peci. "Spravili sme guľáš z hovädzieho aj bravčového mäsa, jeden s hubami. Dva druhy, lebo sme nemali jeden veľký hrniec, ale dva menšie," prezradil Bochňa.

Z výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 vyplynulo, že najmenšou obcou na Slovensku je z hľadiska počtu obyvateľov obec Príkra v okrese Svidník s 12 obyvateľmi. Na druhom mieste sa umiestnili obce Ondavka v okrese Bardejov a Havranec v okrese Svidník zhodne s 15 obyvateľmi. Za nimi nasleduje obec Šarbov v okrese Svidník so 17 obyvateľmi.