Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Online poradňa ipecko.sk chce pomáhať najmä mladým ľuďom

Ilustračné foto Foto: TASR

V žilinskej online poradni sú návštevníkom k dispozícii vyškolení dobrovoľníci z oblasti psychológie, právnej a sociálnej pomoci. Ich úlohou je premosťovať priateľskú podporou s poradenstvom

Žilina 2. augusta (TASR) – Pomôcť riešiť problémy najmä mladým ľuďom od 10 do 25 rokov, ktorí trávia väčšinu voľného času na internete, je cieľom online poradne ipcko.sk občianskeho združenia (OZ) Inštitút prijatia (IP). Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval autor projektu a štatutár OZ Inštitút prijatia Marek Madro.

V online poradni sú podľa neho návštevníkom k dispozícii vyškolení dobrovoľníci z oblasti psychológie, právnej a sociálnej pomoci. "Väčšina z nich sú študenti a dobrovoľníci. Riešenie konkrétnych problémov môžu konzultovať s odborníkmi. Úlohou dobrovoľníkov je vytvárať priateľstvá a premosťovať priateľskú podporou s poradenstvom. Moje minulé skúsenosti z terénu na Orave s mladými ma priviedli k tomu, že treba robiť online poradenstvo. Je to obrovský priestor, ktorý formou, akou to robíme my, nezapĺňa nikto," skonštatoval Madro.

Odloženie zábran a prekonanie nesmelosti
Ilustračné foto
Foto: TASR/Martin Baumann
Poukázal na vyjadrenia odborníkov o internete ako o špecifickom prostredí, ktoré mení naše správanie v porovnaní so správaním v reálnom svete. "Sme omnoho otvorenejší, oveľa viac vyjadrujeme pocity, ľahšie dokážeme odložiť zábrany a prekonať nesmelosť. V kontexte internetového poradenstva to znamená, že klient má menej zábran a otvorenejšie sa vyjadruje o problémoch. Možnosť anonymného zverenia sa s problémom vytvára pocit bezpečia, čo v kombinácii s ľahkou dostupnosťou služby povzbudzuje ľudí riešiť svoje problémy," uviedol Madro.

Rakovina dnešnej spoločnosti
Partnermi projektu sú OZ Persona a časopis Právna revue. Jeho šéfredaktor Martin Píry považuje za rakovinu dnešnej spoločnosti neprijatie človeka človekom. "Mnohokrát majú naši susedia v paneláku problém, o ktorom nevieme. Mnohokrát stoja pred vážnymi rozhodnutiami, ktoré potom končia samovraždou alebo ako v Devínskej Novej Vsi nejakým masakrom. Máme veľmi bohatých rodičov, ktorí deťom kúpia absolútne všetko, ale nenájdu si čas na päťminútový rozhovor o tom, aké má chalan frajerky, ako sa mu darí v škole. A túto rakovinu spoločnosti sa snažíme riešiť práve opakom - prijatím. Prijatím každého človeka, bez ohľadu na to, aký je," povedal Píry.

Jedným z momentálne šiestich dobrovoľníkov, poskytujúcich poradenstvo, je študent Patrik Kopec. "Odmalička som túžil pomáhať ľuďom. Mám to v sebe nejakým spôsobom zakorenené. Rovesníci sú prekvapení z toho, čo robím. Ale podporujú ma a motivuje ich to zamýšľať sa nad osudmi iných," dodal Kopec.