Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Opäť okradli dôverčivú dôchodkyňu

Ilustračné foto Foto: TASR

Polícia v Banskobystrickom kraji v tomto roku eviduje už 31 takýchto prípadov.

Zvolen/Banská Bystrica 1. decembra (TASR) - Ďalší prípad, kedy podvodník obral dôchodkyňu o peniaze, rieši v týchto dňoch polícia vo Zvolene. Zopakoval sa scenár, kedy žene zatelefonoval jej "vnuk" a žiadal od nej peniaze na kúpu auta.

Ako TASR informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, prípad sa stal v nedeľu 29. novembra popoludní. "Podvodník zatelefonoval na pevnú linku do miesta bydliska 87-ročnej dôchodkyni, vydával sa za jej vnuka Ďurka a žiadal od nej požičať peniaze na zaplatenie zálohy na kúpu auta," uviedla k prípadu Faltániová.

Muž sľúbil dôchodkyni, že jej peniaze vráti ešte v ten istý deň. Žena s tým súhlasila a keď neznámy muž prišiel k dverám jej rodinného domu, pričom jej povedal, že po peniaze ho poslal jej vnuk, dala mu 3000 eur. "Oklamanú dôchodkyňu však už nikto viac nekontaktoval a peniaze jej nevrátil," dodala hovorkyňa.

Polícia v Banskobystrickom kraji v tomto roku eviduje už 31 takýchto prípadov. V 26 prípadoch sa páchatelia vydávali za vnukov, synovcov alebo iných rodinných príslušníkov poškodených dôchodcov, pri čom potrebovali požičať peniaze prevažne na kúpu auta. V dvoch prípadoch sa páchatelia vydávali za pracovníkov sociálneho úradu, v ďalších dvoch prípadoch potrebovali peniaze na operáciu v súvislosti s dopravnou nehodou a v jednom prípade sa vydávali za falošných policajtov.

Najviac prípadov eviduje polícia v okrese Zvolen (13), Lučenec (7) a Banská Bystrica (6). Suma, o ktorú páchatelia pripravili dôchodcov, už presiahla 60.000 eur.

Polícia preto apeluje na príbuzných všetkých seniorov, aby im dohovorili a vysvetlili, ako majú v takomto prípade postupovať. "Seniorom radíme, aby v prípade, že niekto z príbuzných potrebuje požičať peniaze, prišiel si ich prevziať osobne. Najdôležitejšie je, aby peniaze nikdy nedali cudzej osobe," zdôraznila policajná hovorkyňa.