Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Opätovné spustenie dodávok pitnej vody pre Luník IX je v rovine teórie

Obyvatelia Luníka IX Foto: TASR

BPMK musí urobiť analýzu celkového skutkového stavu, rozhodnutie o ďalšom postupe príde až neskôr. Podľa slov zamestnanca BPMK voda pretekala cez rozkradnutý vodovodný systém priamo do kanalizácie.

Košice 1. augusta (TASR) - Obyvateľov mestskej časti Luník IX zásobuje do dnešného rána pitnou vodou cisterna. Dôvodom odstávky pitnej vody je podozrenie na únik studenej vody z vodovodných domových prípojok.

„Odstávka potrvá do odvolania, kým pracovníci Bytového podniku mesta Košice (BPMK) nezistia možný rozsah škôd a následne nezabezpečia finančné krytie na ich opravu. Pitná voda bude na sídlisku dodávaná  každý deň počas celého týždňa v čase od 7.30 do 8.30 h. Množstvo dodávky bude realizované podľa potreby,“ informovala TASR Zuzana Pancisynová z komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice.

Rozhodnutie mesta a BPMK o odstávke pitnej vody komunikoval osobne poslanec mestského zastupiteľstva a zamestnanec BPMK, ktorý má na starosti riešenia problémov na tomto sídlisku, Miloš Ihnát. „V utorok (31.7.) som bol osobne v každom vchode oznámiť, čo ich čaká. Bolo to dosť rušné, ale prítomní policajti zasahovať nemuseli,“ povedal Ihnát pre TASR. Dodal, že takéto rozhodnutie bolo nevyhnutné. „Rómovia v podstate rozkradli celý vodovodný systém, takže voda, ktorú sme tam púšťali vytekala priamo zo zvyškov potrubia do kanála. Dostala sa maximálne na prvé poschodie, kam si ostatní obyvatelia ju chodili naberať do bandasiek,“ doplnil Ihnát.

Spresnil tiež, že teraz musí BPMK urobiť analýzu celkového skutkového stavu a potom sa rozhodne, ako sa bude postupovať. „Opätovné spustenie dodávok pitnej vody na Luník IX je dnes ale v oblasti teórie,“ pripustil Ihnát.