Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Oprava kostola sv. Petra v L. Mikuláši odhalila historické nálezisko

Ilustračná fotka Gotického kostola sv. Petra z Alkantary. Foto: http://www.mikulas.sk/sk/_clanok.php?clanok=391

Správca tamojšej rímsko-katolíckej farnosti Jozef Tomaga spresnil, že archeológovia objavili pod podlahou pri hlavnom oltári dva hroby vysokopostavených františkánov z prelomu 16. a 17. storočia.

Liptovský Mikuláš 11. decembra (TASR) – Výsledkom realizovaného nevyhnutného archeologického výskumu v súvislosti s rekonštrukciou svätyne neskorogotického Kostola sv. Petra z Alkantary, ktorý je súčasťou starobylého kláštorného komplexu v liptovskomikulášskej časti Okoličné, sú vzácne objavy.

Správca tamojšej rímsko-katolíckej farnosti Jozef Tomaga spresnil, že archeológovia objavili pod podlahou pri hlavnom oltári dva hroby vysokopostavených františkánov z prelomu 16. a 17. storočia. „Podarilo sa odkryť aj kryptu zo začiatku 18. storočia, o ktorej existencii svedčili záznamy v kláštornej kronike,“ uviedol.

Do krypty, v ktorej má byť pochovaných 25 františkánov, podľa neho určite nik nevstúpil počas uplynulých 110 rokov. „Dokazuje to zápis o poslednej rekonštrukcii kostola v roku 1904. Nikdy sme ju neotvárali z hygienických dôvodov a dovnútra sme nahliadali len cez malý otvor,“ pokračoval Tomaga.

Pod podlahou sa zrazu objavili aj základy pôvodného gotického oltára. Doteraz sme si chybne mysleli, že tvorí kamenný základ terajšieho oltára. Pri rekonštrukcii budeme rešpektovať pôvodnú výšku podláh, v plnej kráse ponecháme oltár a všetky archeologické objavy,“ dodal správca farnosti v Okoličnom.