Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Orava sa prezentovala na medzinárodnom veľtrhu v Írsku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Touto cestou propagácie chcú pomôcť rozvoju domáceho cestovného ruchu.

Dolný Kubín 2. februára (TASR) - Na konci januára sa oblastná organizácia cestovného ruchu Klaster Orava po ponuke veľvyslanca SR v Dubline predstavila na veľtrhu Holiday World Show v Írsku. Touto cestou propagácie chcú pomôcť rozvoju domáceho cestovného ruchu.

Ide o najväčší veľtrh v Írsku, na ktorom sa prezentuje viac než 500 vystavovateľov z viac ako 50 krajín. Veľtrh počas troch dní navštívilo vyše 50.000 návštevníkov. "Záujem o nás bol veľký. Návštevníci veľtrhu Slovensko poznali. Poznali nielen Bratislavu ako hlavné mesto, ale aj Tatry a podobne. Záujmom ľudí bolo navštíviť našu turistickú destináciu a vidieť niečo iné ako Bratislavu. Dokonca boli skupiny, ktoré už tento rok majú naplánovanú dovolenku na Slovensku," uviedla výkonná riaditeľka Klastra Orava Alžbeta Železníková.

Výhodou pre zástupcov zo Slovenska bola osobná účasť na tejto akcii. "Návštevníkov veľtrhu sme mohli priamo smerovať do Žilinského regiónu, na Oravu. Záujem zo strany Írov bol o turistiku, lyžovačku, historické pamiatky, kultúru či kúpele," pokračuje Železníková s tým, že v rámci slovenského stánku počas veľtrhu prebiehala súťaž, ktorá zaznamenala veľký záujem zo strany írskych návštevníkov. Prilákala ich aj folklórna skupina Ostroha z Oravy, ktorá pôsobí v Írsku.

"Podľa článku, ktorý uverejnilo na svojej stránke ministerstvo zahraničných vecí, sa po minuloročnej účasti veľvyslanectva na tomto veľtrhu zvýšila návštevnosť Írov v slovenských ubytovacích zariadeniach až o 64,1 percenta. Veríme tomu, že aj naša účasť na tomto veľtrhu zvýši návštevnosť Slovenska írskymi návštevníkmi," vysvetlila riaditeľka.

Okrem veľtrhu v Írsku sa Klaster Orava prezentoval aj na najväčšej výstave cestovného ruchu na Slovensku ITF Slovakiatour. Už 22. ročník sa konal v kombinácii s 23. ročníkom veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. "Na tomto veľtrhu sa Orava prezentovala v dvoch expozíciách, v stánku Žilinského turistického kraja a v stánku tradičnej drevenice Orava, ktorú zastrešovalo mesto Dolný Kubín, obec Zuberec a Klaster Orava," uviedla. Veľtrh za štyri dni navštívilo 68.974 návštevníkov.

"Prioritou prezentácie Klastra Orava bola okrem poskytnutia komplexných informácií o atrakciách, zaujímavostiach, novinkách a plánovaných podujatiach Oravy prezentácia regionálnej karty zliav OravaCard, ktorá sa v rámci veľtrhu rozdávala návštevníkom a záujemcom zadarmo," dodala Železníková. Oravský stánok bol výnimočný aj vďaka spolupráci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne. V rámci odbornej praxe mali študenti možnosť svoje nadobudnuté vedomosti aplikovať do života. Zabezpečovali servis obsluhy a zároveň v oboch expozíciách aplikovali získané vedomosti o Orave pri komunikácii s návštevníkmi stánkov.