Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Oravskej Lesnej privíta lyžiarov nová štvorsedačková lanovka

Oravská Lesná, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Lyžiarske stredisko v najsevernejšej slovenskej obci Oravská Lesná investuje do svojho rozvoja aj napriek dlhodobo nestabilnému počasiu.

Oravská Lesná 12. novembra (TASR) - Lyžiarske stredisko v najsevernejšej slovenskej obci Oravská Lesná investuje do svojho rozvoja aj napriek dlhodobo nestabilnému počasiu a nedostatku prírodného snehu milióny eur. V nadchádzajúcej zimnej sezóne poteší lyžiarov nová štvorsedačková lanovka.

"Faktor počasia sme dôkladne zvážili. Výsledkom je, že spolu s lanovkou investujeme významné prostriedky do rozšírenia a modernizácie systému technického zasnežovania. Stredisko bude mať šesť zo siedmich zjazdoviek plne pokrytých výkonným systémom technického zasnežovania, čo predstavuje výnimočne vysokú mieru garancie prevádzky strediska pri nedostatku prírodného snehu," povedal pre TASR Róbert Škripko zo spoločnosti KORA Slovakia, ktorá prevádzkuje stredisko Orava Snow.

Výstavba lanovky stojí viac ako dva milióny eur. Na spolufinancovanie týchto nákladov má spoločnosť uzatvorenú zmluvu s Poľnohospodárskou platobnou agentúrou na poskytnutie nenávratného finančného príspevku vo výške 1,1 milióna eur z Programu rozvoja vidieka. "Zároveň investujeme ďalších zhruba 500.000 eur do rozvoja systému technického zasnežovania, modernizácie turniketového systému, výstavby nového lyžiarskeho vleku a ďalšej technickej infraštruktúry strediska," vysvetlil Škripko.

Ako ďalej uviedol, výstavbu komplikovalo nadpriemerné množstvo dažďových zrážok počas leta a jesene. "Lanovka nahrádza starý vlek v lokalite Kohútik, pričom jej trasu sme upravili tak, aby lepšie vyhovovala potrebám lyžiarov," doplnil. K lanovke dlhej 800 metrov sú vybudované štyri zjazdovky, tri z nich disponujú technickým zasnežovaním.

Lanovku začali stavať začiatkom letných mesiacov, práce by mali ukončiť v decembri pred zahájením novej lyžiarskej sezóny. Nová lanovka je súčasťou investičného plánu spred 12 rokov, s ktorým spoločnosť vstupovala ako investor do lyžiarskeho strediska. Prvú lanovku postavili v roku 2006. Odvtedy pravidelne investujú do jeho rozvoja.

Návštevnosť lyžiarskeho strediska v Oravskej Lesnej kolíše za posledných desať rokov v rozmedzí od 30.000 do 50.000 návštevníkov ročne. Za lyžovačkou na sever Slovenska vycestujú najmä domáci, no podiel zahraničných lyžiarov je takisto významný. "Výška návštevnosti závisí hlavne od dĺžky zimnej sezóny a vývoja počasia. Toto sa snažíme našimi investíciami zvrátiť a dosiahnuť stály postupný nárast návštevnosti," dodal Škripko.