Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

VIDEO: Oceliar z východu sa na Orave zmenil na rezbára

Na snímke rezbár Ľubomír Orság pracuje na soche hrabáčky vo svojej dielni v obci Oravské Veselé 31. júla 2015. Foto: Oliver Ondráš

Jeho tvorbe dominujú monumentálne figurálne plastiky prostých ľudí pri práci.

Oravské Veselé 1. augusta (TASR) – Rodený Spišiak Ľubomír Orság pracoval kedysi v košických železiarňach, ale potom zamieril natrvalo za svojou manželkou do Oravského Veselého, kde v sebe objavil drevorezbársku vášeň. Jeho tvorbe dominujú monumentálne figurálne plastiky prostých ľudí pri práci.

„Svokrov brat vyrezával a raz si ma pri poháriku začal doberať, že niečo také by len tak nejaký východniar nedokázal. Tak som hneď zašiel v Košiciach do Tuzexu a kúpil som si tam poriadne dlátka. Pustil som sa s chuťou do toho a tento nádherný koníček ma drží doteraz,“ priblížil svoje rezbárske začiatky.

Fotogaléria z obce Oravské Veselé


Zároveň sa vyznal, že potom, čo celý život robil s oceľou, voňavé a poddajné drievko je preňho krásnym únikom. „Navyše, na Orave som objavil krásnu prírodu a zlatých ľudí. Na rodný kraj a materinskú reč nezabúdam, ale teraz jem goralský chlebík, tak som sa musel trochu prispôsobiť,“ povedal so šibalským úsmevom.

Už niekoľko rokov inštaluje pravidelne pred Vianocami pred svoj dom veľký drevený betlehem. „Susedia ma vyprovokovali, že každý riadny rezbár by ho mal vyrobiť, tak som sa na to podujal a priťahuje množstvo zvedavcov. Urobil som už aj ďalší, ktorý je vystavený cez vianočné sviatky pri kostole v strede dediny,“ dodal.

Video: Oceliar z východu našiel pod Pilskom rezbársku vášeň