Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Organizátorov čistenia rieky Žitava zaskočil nízky záujem ľudí

Na snímke čistenie rieky Žitava v obci Obyce. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V minulosti sa do čistenia Žitavy zapájali aj žiaci všetkých základných škôl na území mesta, viaceré organizácie, občianske združenia, turisti, záhradkári a ochrancovia prírody.

Zlaté Moravce 21. marca (TASR) – Dobrovoľníci zo Zlatých Moraviec vyčistili počas uplynulého víkendu časť brehov a koryta rieky Žitava. Skupina dobrovoľníkov vyčistila najviac znečistené miesta rieky v meste medzi nákupnými strediskami Billa a Tesco. Iniciátorom podujatia, ktoré sa koná každoročne pri príležitosti Svetového dňa vody, bolo občianske združenie Fontis. Organizátorov však prekvapil veľmi slabý záujem občanov a nízka účasť. "Ľudia dali prednosť svojim záhradkám pred čistením brehov Žitavy," skonštatovali.

V minulosti sa do čistenia Žitavy zapájali aj žiaci všetkých základných škôl na území mesta, viaceré organizácie, občianske združenia, turisti, záhradkári a ochrancovia prírody. Na čistení rieky sa však podieľali aj mestá Vráble, Zlaté Moravce, Šurany, Hurbanovo či viaceré obce v regióne. Dobrovoľníci každý rok vyniesli z okolia rieky Žitava niekoľko desiatok vriec naplnených odpadom.

Podľa dobrovoľníkov z občianskeho združenia ZMena, ktorí nechýbali ani na tohtoročnom čistení, sa situácia radikálne zmenila. "Fontis už čistenie nerozvíja, školy do tejto činnosti žiakov nezapájajú, aby nemali problém a samotné mesto aktivitu v tejto oblasti nikdy nevyvíjalo," zdôvodňujú slabý záujem o túto aktivitu.