Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Orlica Anička a orol Arnold sú tento rok bez potomka

Orlica Anička Foto: Teraz.sk/ Archív Spravy TANAP-u

Jedným z dôvodov neúspešného hniezdenia by mohol byť nedostatok hlavnej koristi orlov krikľavých, ktorou sú hraboše poľné.

Vysoké Tatry 11. júla (TASR) – Sledovaný párik orlov krikľavých, známych ako Anička a Arnold, budú tento rok bez potomka. Samica 40 dní zohrievala vajíčko, ale malé orlíča neprežilo. Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavla Majka sa mláďa stalo pravdepodobne obeťou jedného z prirodzených predátorov, ako je kuna, výr, jastrab alebo zahynulo vplyvom zlého počasia.

Ďalším dôvodom neúspešného hniezdenia by mohol byť nedostatok hlavnej koristi orlov krikľavých, ktorou sú hraboše poľné. "Po zistení, že orly nejavia záujem o svoje hniezdo, sme pristúpili k jeho fyzickej kontrole. V hniezde sme našli niekoľko škrupiniek z vajíčka a tiež zopár pierok," povedal Majko s tým, že takéto veci sa v prírode občas stávajú.

V minulosti mohli pracovníci Správy TANAP sledovať pohyb samičky pomocou miniatúrnej vysielačky, ktorú mala umiestnenú na chrbte. Tá jej však počas tohtoročného návratu na Slovensko z jej zimoviska v Afrike odpadla. Aktuálne ju ochranári pozorujú už len ďalekohľadom. Vzhľadom na to, že Anička si v apríli vybrala iné hniezdo a nie to umelo vytvorené ochranármi, tak sa nepodarilo zrealizovať ani online prenosy. Ako doplnil Majko, Aničku už ochranári nebudú sledovať, pretože si potrebuje od nich oddýchnuť.

Miniatúrnu vysielačku s hmotnosťou 30 gramov na chrbát orlice Aničky umiestnili v auguste 2013. Prostredníctvom nej ochranári zo Správy TANAP vedeli, kde presne sa orlica nachádza. Počas tohto obdobia absolvovala Anička trikrát cestu zo Slovenska na svoje zimovisko v Afrike a pred letom zas na Slovensko. Počas druhej zimy prekonala vzdušnou čiarou do Mozambiku 8400 kilometrov.