Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Ruský zbor príde zahrať do Osadného, kde sú pochovaní ich vojaci

Na snímke proterej Peter Soroka, správca pravoslávnej farnosti Osadné, v pozadí pravoslávny chrám, ktorého súčasťou je krypta. Foto: TASR – Milan Kapusta

Zbor bude sprevádzať aj delegácia Ruskej pravoslávnej cirkvi na čele s metropolitom Feodosijom, ktorá navštívi aj pravoslávne katedrálne chrámy v Košiciach a Prešove.

Osadné 22. októbra (TASR) – Do Osadného v okrese Snina príde dnes so svojím programom Zbor duchovenstva Sankt-Peterburgskej metropolie zahrať obyvateľom jednej z najmenších obcí na Slovensku. Hosťovanie prijali v rámci Dní ruskej duchovnej kultúry, hoci jeho členovia sú zvyknutí koncertovať pred početnejším publikom.

Ako informoval miestny duchovný Peter Soroka, počty poslucháčov nie sú v tomto prípade dôležité. Osadné je totiž pre organizátora koncertu, ktorým je Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR, významným miestom na mape Slovenska, nakoľko sa pod tunajším pravoslávnym chrámom nachádza jedinečná krypta s pozostatkami 1025 vojakov z prvej svetovej vojny. Jej rekonštrukciu ambasáda financovala ako prvý vojenský hrob na Slovensku. Okrem toho sa na miestnom cintoríne nachádza ďalších vyše 1400 pochovaných ruských vojakov z prvej svetovej vojny.

„Ak teda príde 30-členný ruský cirkevný zbor koncertovať do Osadného, nebude spievať len približne rovnakému počtu divákov sediacich v chráme, ale svojimi duchovnými piesňami sa bude predovšetkým modliť za svojich krajanov pochovaných pod chrámom a na miestnom cintoríne,“ uviedol Soroka.

Zbor bude sprevádzať aj delegácia Ruskej pravoslávnej cirkvi na čele s metropolitom Feodosijom, ktorá navštívi aj pravoslávne katedrálne chrámy v Košiciach a Prešove. Na Slovensko prinesie aj ostatky významného pravoslávneho svätca 20. storočia sv. Luku Krymského (občianskym menom Valentín Felixovič Vojno-Jasenecký), ktorý bol arcibiskupom simferopoľským a celého Krymu aj významným chirurgom.