Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Mestá popri Dunaji sa pripravujú na veľkú vodu

rieka Váh zatápa chodník cyklotrasy pod Vážskym mostom v Komárne Foto: TASR/Milan Drozd

Pri Komárne tečie aj rieka Váh, ktorá povodňovú situáciu len sťažuje.

Komárno/Štúrovo/Gabčíkovo 3. júna (TASR) - Mesto Komárno sa na povodeň pripravuje.

"Po vyhlásení 2. stupňa povodňovej aktivity očakávame aj 3. stupeň, dôjde teda k situácii, akú sme prežili v roku 2002," uviedol primátor mesta Anton Marek s tým, že sa pripravujú a realizujú rôzne opatrenia. Priebežne sledujú stav vody na riekach Váh a Dunaj.

"Aj počas dnešného dňa zasadla povodňová komisia, ktorá riešila problémy a rozdelila úlohy. V tejto komisii pracuje 26 ľudí, sú v nej okrem zamestnancov Mestského úradu zastúpení aj členovia rôznych inštitúcií a organizácií," povedal Marek s tým, že sú v úzkom spojení s úradom životného prostredia, ako aj pracovníkmi Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktorí už uzatvárajú otvory na hrádzach.

Pri Komárne tečie aj rieka Váh, ktorá povodňovú situáciu len sťažuje. "Zistili sme, že na viacerých miestach voda zaliala zatiaľ len neobývané regióny. Očakávame aj ďalšie zvýšenie hladiny rieky Váh, čo môže sťažiť situáciu v meste. Uvedomujeme si, že voda je živel a je nevypočítateľná," konštatoval. Urobia však všetko pre to, aby zabránili veľkým škodám. Marek pripomenul, že v súčasnosti nie sú zaliate obytné lokality mesta a dúfa, že ani nebudú. V ohrození sú len chatky v záplavovom území medzi riekou Váh a hrádzou.

Podľa primátora mesta Štúrovo Jána Oravca stúpanie hladiny Dunaja neznamená pre obyvateľov žiadne nebezpečenstvo. "Máme protipovodňový múr. Predpokladám, že nebudú žiadne problémy. V najhoršom prípade osadíme aj nadstavbovú časť," ozrejmil s tým, že múr postavený pred štyrmi rokmi bude mať premiéru a odskúša sa na ostro. Dodal, že od postavenia múru v Štúrove dosiaľ veľkú vodu nemali.

Starosta obce Gabčíkovo Iván Fenes sa obáva, aby prístavisko a čakáreň kompy tesne pri starom koryte Dunaja nezasiahla väčšia povodeň, ako je storočná voda. "Objekt bol postavený na základe kritérií storočnej vody. Bola by to tragédia, keby sme stratili v záplavovom území ešte ani neodovzdaný objekt."