Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Oslavy SNP v Banskej Bystrici lákajú atraktívnym sprievodným programom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

V rámci sprievodných aktivít nebude chýbať atraktívny zoskok výsadkárov, prezentácia Ozbrojených síl SR formou statických a dynamických ukážok, ale i dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie.

Banská Bystrica 24. augusta (TASR) – Areál Pamätníka SNP v Banskej Bystrici sa pripravuje na dvojdňové oslavy 73. výročia Slovenského národného povstania (SNP). V predvečer osláv 28. augusta ich odštartuje koncert Štátnej opery a pri tejto príležitosti Múzeum SNP odovzdá ocenenia osobnostiam a organizáciám, ktoré aktívne podporujú ich aktivity alebo s ním dlhoročne spolupracujú.

Ako na dnešnej tlačovej besede informoval hlavný organizátor osláv, Múzeum SNP v Banskej Bystrici, oficiálna časť osláv sa 29. augusta už tradične začne preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom za účasti priamych účastníkov protifašistického odboja, najvyšších štátnych predstaviteľov a diplomatických zastúpení v SR.

"Nasledovať bude slávnostné zhromaždenie, ktoré okrem príhovorov oficiálnych hostí ponúkne i krátke vystúpenia banskobystrickej kapely Rusín Čendeš Orchestra, Jiřího Vondráka a Heleny Vyvozilovej z Českej republiky, Antonia Murackého z Poľska a Alexeja Kudrjavceva z Ruskej federácie či krátky kultúrny vstup Jany Orlickej," informoval Dalibor Lesník z Múzea SNP.

V rámci kultúrneho programu vystúpi folklórny súbor Detva, jazzová kapela vzdušných síl USA v Európe - The Ambassadors, bude aj koncert Jiřího Vondráka a hostí – Okudžava v míru, predstaví sa i ruský folklórny súbor Rosstaň či kapela Nocadeň.

"V rámci sprievodných aktivít nebude chýbať atraktívny zoskok výsadkárov, prezentácia Ozbrojených síl SR formou statických a dynamických ukážok, ale i dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie. Novinkou osláv bude slávnostné odhalenie pamätnej lavičky na počesť vojnových veteránov v areáli Múzea SNP. Lavičku venovali veteráni Českej republiky veteránom Slovenskej republiky. Bude zároveň posolstvom, že sloboda a mier nie sú zadarmo a je našou povinnosťou poďakovať vojakom za prácu, ktorú vykonávajú," priblížil Lesník.

"Mnohí nevedia, čo to bolo SNP a prečo bolo. Jeho význam sa deformuje rôznymi vyhláseniami na sociálnych sieťach, kde sa klame o SNP. Najmä mladí ľudia prijímajú informácie z tohto virtuálneho sveta, málo čítajú knihy a pozerajú filmy s touto tematikou. Sociálna sieť sa stáva pre nich hlavným zdrojom informácií, kde sa často hrubo skresľuje tento deň slovenského národa. Pripomínanie si je preto veľmi dôležité," zdôraznil generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP Stanislav Mičev.