Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

V kaštieli v Ostrej Lúke otvoria pamätnú izbu Adely Ostrolúckej

Na snímke nedávno zrekonštruovaný kaštieľ v obci Ostrá Lúka, okred Zvolen, kde sprístupnia pamätnú izbu Adely Ostrolúckej. Foto: TASR - Jozef Poliak

Ako sprievodné podujatie sa uskutoční aj sadenie pamätného stromu v parku kaštieľa a umožnený bude aj vstup do hrobky rodiny Ostrolúckych.

Ostrá Lúka 8. septembra (TASR) - V nedávno zrekonštruovanom kaštieli v Ostrej Lúke pri Zvolene sprístupnia pamätnú izbu Adely Ostrolúckej. Jej otvorenie spolu so sprístupnením blízkeho parku je naplánované na sobotu 23. septembra o 14.00 h. Pre TASR to uviedol starosta Juraj Jelok.

Podľa neho kaštieľ už mali krátko po dokončení možnosť navštíviť obyvatelia obce, otvorenie pamätnej izby bude ale slávnostnejšie a obec a majiteľ kaštieľa chce privítať aj hostí a návštevníkov zo širšieho okolia.

Návštevníci uvidia v premiére nielen expozíciu, venovanú asi najznámejšej obyvateľke kaštieľa, priateľke Ľudovíta Štúra Adele Ostrolúckej, ale aj premeny, ktorých sa areál kaštieľa dočkal v uplynulých rokoch.

Podľa Jeloka sa aktuálne pracuje aj na kultúrnom centre, ktoré v susedstve kaštieľa prestavujú z niekdajšieho družstevného ovčinca. Zachované a priznané budú aj pozostatky blízkeho starého kaštieľa, vyčistená a obnovená je aj stará ostrolúcka studňa.

Ako sprievodné podujatie sa uskutoční aj sadenie pamätného stromu v parku kaštieľa a umožnený bude aj vstup do hrobky rodiny Ostrolúckych. Ako starosta ďalej informoval, na Slovensko by z Budapešti mali pricestovať aj potomkovia tohto významného rodu.

Podujatie je organizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).