Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Petíciu proti zástavbe Ostredkov mestskí poslanci prerokujú v januári

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Michal Svítok

Primátor Milan Ftáčnik zástupcom petičného výboru prisľúbil, že petíciou i návrhmi na zmeny a doplnky územného plánu sa bude zastupiteľstvo Bratislavy zaoberať na januárovom zasadaní.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Petíciou občanov Ružinova proti plánom developéra zastavať sídlisko Ostredky sa bratislavské mestské zastupiteľstvo bude zaoberať na januárovom rokovaní. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik taktiež prisľúbil, že na najbližšom zasadnutí bratislavského parlamentu predloží magistrát aj pripravené zmeny a doplnky územného plánu, ktoré chce v lokalite Ostredky mesto obstarať v roku 2014.

Petíciu, ktorá sa zrodila na základe plánovanej revitalizácie bratislavských Ostredkov, podpísalo dodnes takmer 4000 občanov. Signatári petície, zastupujúci iniciatívu "Zachráňme Ostredky - naše sídlisko" upozorňujú, že zámery developérskej spoločnosti Riston na modernizáciu sídliskovej časti budú znamenať neadekvátne zahustenie obytnej zóny, výrub stromov, úbytok zelených plôch a zhoršenie dopravnej situácie.

Zástupcovia petičného výboru odovzdali petíciu v utorok 10. decembra poslancom ružinovského zastupiteľstva a vo štvrtok 12. decembra bratislavským mestským poslancom. Poslancov požiadali, aby pri rozhodovaní týkajúcom sa výstavby na Ostredkoch zohľadnili výsledky petície a súčasne poslancov hlavného mesta požiadali, aby čo najskôr pristúpili k schváleniu navrhovaných zmien a doplnkov v územnom pláne mesta, ktoré v rámci Ružinova i samotnej lokality Ostredky hlavnému mestu predložila ružinovská samospráva. Ako spresnila hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová, medzi 20 návrhmi sa Ostredkov týkali tri, medzi iným to bol aj návrh na zadefinovanie zelene pozdĺž Ulice V. Clementisa. "Zároveň ružinovské zastupiteľstvo schválilo uznesenie, aby mestská časť začala obstarávať územný plán zóny Ostredky," uviedla Štrosová.

Primátor Milan Ftáčnik zástupcom petičného výboru prisľúbil, že petíciou i návrhmi na zmeny a doplnky územného plánu sa bude zastupiteľstvo Bratislavy zaoberať na januárovom zasadaní. "Spoznáte návrhy mesta a pripravované kroky, ktoré chceme v roku 2014 uskutočniť," povedal Ftáčnik.

V zámere revitalizácie sídliska Ostredky počíta developér, ktorý vlastní veľkú časť pozemkov na tomto sídlisku, s výstavbou nových bytových a polyfunkčných domov, kultúrneho objektu, vytvorením námestia i doplnením parku. Jeho zámer revitalizácie je v súčasnosti v procese zisťovacieho konania na ministerstve životného prostredia. Verejnosť môže k tomuto zámeru poslať svoje stanovisko na ministerstvo do 25. decembra.

Spoločnosť Riston zároveň v stanovisku, uverejnenom na stránke mestskej časti Ružinov, občanom priľúbila, že svoj projekt predstaví práve po odborných pripomienkach zisťovacieho konania. Pripomenula tiež, že po ukončení zisťovacieho konania bude nasledovať posudzovanie vplyvov na životné prostredie - EIA. Predstavitelia spoločnosti sa tiež chcú stretnúť s obyvateľmi, navrhli termín v druhej polovici januára.