Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Ostrom Grúni si kosci zmerajú sily v kosení ručnou kosou

Ilustračné foto Foto: TASR

Princípom súťaže je pokosiť vopred stanovené pole za čo najkratší čas, pričom pri konečnom výsledku zaváži aj kvalita kosby.

Ostrý Grúň 28. júna (TASR) - V poradí ôsmy ročník Majstrovstiev v kosení ručnou kosou - Ostrogrúnska ostrá kosa 2013 sa uskutoční 29. júna od 9.30 h v obci Ostrý Grúň, časť Segetovci (okres Žarnovica). Obec, ako jeden z organizátorov podujatia, pripravila aj bohatý sprievodný program.

Ako pre TASR uviedol zástupca starostky obce Miroslav Seget, presný počet súťažiacich, ktorí budú bojovať o titul majstra v kosení ručnou kosou, ešte nie je známy. "Záujemcovia o súťaženie sa nám totiž napriek výzve, aby sa prihlásili vopred, nahlasujú až ráno v deň súťaže," vysvetlil. Doplnil, že kosenie ručnou kosou si do Ostrého Grúňa príde vyskúšať aj niekoľko poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.

Súťaž je rozdelená do viacerých kategórií, kosci do 18 rokov, ženy, chlapi nad 60 rokov, chlapi do 60 rokov, starostovia a politici, v minulom ročníku majstrovstiev pribudli aj dve nové kategórie - majster okresu Žarnovica a majsterka okresu Žarnovica. Princípom súťaže je pokosiť vopred stanovené pole za čo najkratší čas, pričom pri konečnom výsledku zaváži aj kvalita kosby.

V rámci sprievodného programu sa na lúke v obci predstavia skupiny Elán revival, Bóna, spevokoly Hronček, Grúnčanka či Vtáčnik. Podujatie tiež spestria traktorová šou, šmykľavka, detské tvorivé dielne, kolotoč, jazda na koni či slávnostný pochod škôlkarov.