Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Osvetlenie v Brezne šetrí prírodu, projekt vyšiel na 53.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Ako informovala breznianska samospráva, projekt v hodnote viac ako 53.000 eur bol financovaný z nórskych grantov, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov.

Brezno 24. februára (TASR) - Vo vybraných častiach mesta Brezno nainštalovali takmer tri desiatky úsporných solárnych lámp. Keďže nie sú napojené na elektrickú sieť, šetria peniaze i prírodu. Nové osvetlenie zvyšuje aj bezpečnosť a kvalitu života obyvateľov.

Ako informovala breznianska samospráva, projekt v hodnote viac ako 53.000 eur bol financovaný z nórskych grantov, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov. Realizovali ho ako jednu z aktivít akčného plánu a opatrení Brezna, ktoré sú zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy. Sieť verejného osvetlenia sa tak rozšírila o 28 energeticky úsporných solárnych svietidiel, ktoré pribudli v troch zrevitalizovaných vnútroblokoch. V lokalite ČSA - Malinovského ulica ich nainštalovali 16 a po šesť vo Štvrti Ladislava Novomeského a na Ulici 9. mája.

Výkopové práce, osadenie stožiarov i samotnú inštaláciu solárneho systému realizoval vysúťažený dodávateľ v závere vlaňajšieho roka. Keďže použitá technológia využíva úsporné LED svietidlá s príslušnou fotovoltikou a nastaviteľnou intenzitou svetelného toku, nové osvetlenie sa radí medzi takzvané zelené a inteligentné.

"Jednotlivé lampy majú vlastný solárny panel, ktorý v priebehu dňa absorbuje energiu zo slnka, následne ju premení na elektrickú energiu a tú potom v batériách s veľkou účinnosťou nahromadí. Len čo sa začne stmievať, svietidlo sa rozsvieti," uviedla Silvia Bubelínyová z investičného odboru magistrátu.

Jednotlivé svetelné body nespotrebovávajú žiadnu energiu z distribučnej siete, takže dochádza nielen k finančnej úspore pre mesto, ale aj k zníženiu produkcie emisií CO2, čo je primárnym cieľom akčného plánu.

"Opatreniami zameranými na úsporu elektrickej energie sme prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov a zároveň i k zlepšeniu svetelno-technických podmienok na osvetlenie vnútroblokov, čím sme zvýšili bezpečnosť a kvalitu života ich obyvateľov," zdôraznil na webe mesta brezniansky primátor Tomáš Abel.