Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Regióny

Otmar Oliva pokračuje na premene katedrály aj po Bezákovom odchode

Róbert Bezák ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Bezák v roku 2010 oslovil medzinárodne uznávaného umelca, aby pre ústredný chrám Trnavskej arcidiecézy vyhotovil obetný stôl, kríž, svietniky, krstiteľnicu, biskupskú barlu a ďalšie plastiky z bronzu.

Trnava 12. júla (TASR) – Takmer dva roky už pracuje český sochár Otmar Oliva na zákazke pre Katedrálu sv. Jána Krstiteľa v Trnave a teraz po odvolaní arcibiskupa Róberta Bezáka nepripúšťa, že by ju nedokončil.

Bezák v roku 2010 oslovil medzinárodne uznávaného umelca, aby pre ústredný chrám Trnavskej arcidiecézy vyhotovil obetný stôl, kríž, svietniky, krstiteľnicu, biskupskú barlu a ďalšie plastiky z bronzu. Na práci sa podieľa s kamenárom Petrom Novákom. Podľa zmluvy ich inštalácia je naplánovaná v roku 2014.

"Pre mňa ide o zásadnú zákazku. Zúročujem v nej všetky svoje doterajšie skúsenosti. Dve tretiny prác sú už hotové," povedal pre TASR Otmar Oliva, ktorý svoje dielo tvorí na Velehrade. S myšlienkou priniesť do ranobarokového chrámu prvky modernej sakrálnej architektúry prišiel Bezák krátko po svojom nástupe, keď ho zaujali Olivove práce na Svätej Hore pri Příbrami. "Cením si, že som od trnavského arcibiskupa dostal dôveru a mohol slobodne tvoriť. Toto dielo je navždy späté s ním. Nepokračovať by som považoval v tejto situácii za veľmi neslušné," povedal Oliva. Nové vedenie arcidiecézy ho zatiaľ, ako uviedol, vo veci nekontaktovalo.

Projekt dostal názov Olivova premena katedrály, zámerom Bezáka bolo túto národnú kultúrnu pamiatku zvýrazniť a jej novou podobou dať základ pre medziľudské stretnutia na rôznych katedrálnych podujatiach. Začiatkom júna sa Bezák v dielni na Velehrade zúčastnil na už treťom odlievaní bronzových častí krstiteľnice, oltára, tiež odliatia svietnikov, monštrancie a zvončeka. Sochár pracoval aj pre pápežov Jána Pavla II. a Benedikta XVI. na Kaplnke Redemptoris Mater vo Vatikáne.