Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Otváracie hodiny podnikov v Starom Meste dnes poslanci neobmedzili

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Tomáš Halász

Poslanci neschválili nové VZN, ktoré malo otváracie hodiny podnikov upraviť. Z 22 prítomných sa tak až 12 poslancov zdržalo hlasovania, siedmi boli proti a len traja za.

Bratislava 22. marca (TASR) – Otváracia doba podnikov v bratislavskom Starom Meste sa nateraz nemení. Návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý to mal upraviť, totiž staromestskí miestni poslanci neschválili. Dokumentu vyčítali napríklad aj to, že obmedzuje všetkých prevádzkarov, hoci problémy sú len s niektorými podnikmi. Z 22 prítomných sa tak až 12 poslancov zdržalo hlasovania, siedmi boli proti a len traja za.

"Riešenie, ktoré máme na stole, je zlé. Nie v detailoch, nie vo vymedzení zón, ale vo svojej podstate. Máme tu prevádzky, ktoré sú problémové, ale aj také, na ktoré sa nikto nesťažuje. Napriek tomu navrhujeme paušálne obmedziť všetkých bez ohľadu na to, do ktorej skupiny patria," podotkol Ondrej Dostál (OKS) s tým, že samospráva by mala radšej začať efektívnejšie vymáhať už schválené pravidlá, napríklad pokutovanie rušenia nočného pokoja či pitie alkoholu na verejných priestranstvách. Namiesto toho sa tak samospráva podľa Dostála snaží zaviesť obmedzenia, ktoré postihujú aj tých, ktorí žiadnu škodu nerobia.

Pripravované nariadenie podľa Petra Osuského (SaS) popiera právo Staromešťanov na rovnaký prístup k nočnému pokoju, keďže otváracie hodiny v podnikoch sú dané na základe toho, na akej ulici stoja. "Ak majú občania právo na nočný pokoj, tak ho majú všetci rovnaký. A taktiež, ak niekto podniká, tak nie je možné, aby o jeho šanci podnikať rozhodovala geografická poloha. Čiže aj proti prevádzkarom je to protiústavné," zdôraznil s tým, že ak bude VZN stáť na takýchto nerovnostiach, nikdy zaň nezahlasuje. Staré Mesto by sa tak podľa neho mohlo dostať i do nevyhrateľných súdnych sporov.

"Hráte tu mŕtveho chrobáka a prichádzate s najhorším riešením, s akým môžete prísť," odkázala zase starostovi Lucia Nicholsonová (SaS). Podotkla, že už dnes sú problémové prevádzky otvorené dlhšie, ako majú byť. "Ako chcete vymôcť, že sa potom budú správať podľa regúl? Urobíte len to, že slušné prevádzky vytlačíte z centra mesta," podotkla. Zonácia je tak podľa nej len maskovaním neschopnosti vymôcť právo na území Starého Mesta.

Samospráva v neschválenom VZN rozdelila svoje územie na tri zóny. V prvej, kam patrí najužšie centrum mesta, mali byť prevádzky otvorené v piatok a sobotu maximálne do 02.00 h nasledujúceho dňa. Od nedele do štvrtka mali zase bary zatvoriť už o polnoci. 

V druhej zóne mal byť režim prísnejší, prevádzkari tam mali zatvoriť svoje podniky v piatky a soboty o polnoci, v ostatné dni o 23.00 h. V tretej zóne sa majú prevádzky zatvárať počas celého týždňa už o 22.00 h. Niektorí prevádzkari tvrdili, že nové nariadenie môže byť pre nich likvidačné, iní, že vzdialenosť medzi zónami je niekedy len pár metrov a považujú to za diskrimináciu. 

Dlhšie mali byť otvorené iba podniky, ktoré sa nachádzajú na podzemných podlažiach vybraných ulíc či na lodiach kotviacich na nábreží Dunaja. Návštevníci by sa tam mohli zabávať až do 5.00 h ráno.

O otváracích hodinách podnikov v Starom Meste sa diskutuje už niekoľko mesiacov. Naposledy rozsudok Najvyššieho súdu SR vlani potvrdil rozhodnutie krajského súdu, že individuálne posudzovať prevádzkovú dobu pre gastronomické podniky a terasy, ako to bolo dovtedy, nie je v súlade so zákonom. "V praxi to znamená, že pre prevádzky bude platiť všeobecná prevádzková doba so záverečnou o 22.00 h," vysvetlila hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková s tým, že proti rozhodnutiu sa nedá odvolať. V súčasnosti by tak mali platiť takéto pravidlá, ich dodržiavanie je však otázne.