Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Otvorenie cyklomosta v Bratislave lákalo napriek zamračenej oblohe

Cyklomost Devínska Nová Ves - Schlosshof Foto: TASR/Michal Svítok

Cyklomost zoficiálnili na zámku Schloss Hof, kde medzi pozvanými osobnosťami nechýbal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Do mapy cyklotrás v dunajsko-moravskom regióne sa dnes oficiálne zapísal cyklomost spájajúci Devínsku Novú Ves a rakúsky Schloss Hof. Cyklomost slobody, ako znie oficiálny názov stavby nad riekou Morava, slávnostne otvorili na rakúskej i slovenskej strane.

Cyklomost zoficiálnili už o 10. hodine na zámku Schloss Hof, kde medzi pozvanými osobnosťami verejného a politického života nechýbali minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, bratislavský primátor Milan Ftáčnik či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. V Devínskej Novej Vsi sa po 11. hodine začal kultúrno-spoločenský program v rámci projektu Piknik&Bike.

Už predtým prúdili k cyklomostu húfy ľudí, peších i cyklistov, ktorých neodradil ani drobný dážď. Tí, ktorí o to mali záujem, si mohli požičať deky a košíky naplnené jedlom a nápojmi a urobiť si priamo pod mostom piknik. Veľa ľudí si to rovno namierilo cez most na rakúsku stranu, aby mohli navštíviť zámok Schloss Hof, ktorý je v tento deň bezplatne sprístupnený verejnosti.

Súčasťou slávnostného otvorenia cyklomosta sa stala aj výstava nainštalovaná priamo na moste. Pätnásť tabúl v slovenskom a nemeckom jazyku týmto spôsobom priblížilo históriu, ale aj výstavbu cyklomosta. Súčasťou slávnostného otvorenia bude o 13. hodine aj odhalenie pamätnej tabule, ktorá ponesie názov nového cyklomosta – Cyklomost slobody, ktorý schválili poslanci BSK v piatok 21. septembra.

V rámci programu vystúpia aj kapely Funkiez, spevák Denis Lacho, deti sa počas celej akcie môžu zapojiť do súťaží i do programu určeného pre nich.

Výstavba cyklomosta, ktorý bol verejnosti sprístupnený už v auguste, sa začala vlani v septembri, postavilo ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most je postavený na historickej trase a slúži cyklistom, peším i záchrannej službe. Je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Počas prípravných prác bol odhalený aj pôvodný mostný násyp ešte z čias Márie Terézie. Projekt cyklomosta je spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013.

Fotogaléria:




Cyklomost slobody dáva podľa P. Freša šancu na novú budúcnosť


Najlepší moment v histórii regiónu i sviatok pre obyvateľov Slovenska a Rakúska - aj takto označili dnešné slávnostné otvorenie Cyklomosta slobody medzi Devínskou Novou Vsou a rakúskym Schloss Hofom predstavitelia Bratislavy, Bratislavského kraja i Dolného Rakúska.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo ho označil za deň, ktorý v spoločnom slovensko-rakúskom regióne vytvára novú budúcnosť. "Umožňuje nám to, čo je správne, dať možnosť tomu, aby sa spájali národy, regióny i ľudia." Frešo takisto vyjadril presvedčenie, že prvý most po 60 rokoch na rieke Morava bude inšpiráciou pre ďalšie mosty, ktoré budú ešte viac spájať bratislavský a dolnorakúsky región.

Za nový druh spolupráce označil cyklomost predseda dolnorakúskej vlády Erwin Pröll, ktorý dnešné slávnostné otvorenie zaradil medzi jeden z najkrajších dní v ére spolupráce medzi Rakúskom a Slovenskom. Vyjadril presvedčenie, že tento moment má nielen symbolický, ale aj výrazný ekonomický význam pre regióny na oboch brehoch rieky Morava.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik pripomenul, že sa obnovil most, ktorý na tomto mieste postavila už Mária Terézia, i trasa, ktorá stáročia spájala ľudí. Otvorenie mosta on sám vníma ako výzvu: "Aby sme pokračovali ďalej a budovali ďalšiu časť medzinárodnej cyklotrasy, ktorá bude viesť Bratislavou a i za hranice mesta," povedal Ftáčnik.

Na záver príhovorov dostal slovo aj starosta mestskej časti Devínska Nová Ves Milan Jambor. Vyjadril nádej, že most nebude iba symbolom vzájomného priateľstva, ale aj impulzom pre ďalší rozvoj mestskej časti.

Súčasťou ceremoniálu bolo aj pokrstenie knihy o najkrajších cyklistických okruhoch na juhozápade Slovenska a odhalenie pamätnej tabule s názvom mosta - Cyklomost slobody. O tom rozhodli poslanci BSK na piatkovom (21. 9.) zasadnutí.



Lajčák: Cyklomost potvrdzuje zmysluplnosť európskej spolupráce


Slovo most sa neraz používa ako symbol spájania ľudí, národov či štátov, no a keď sa most stane realitou, platí to dvojnásobne - aj s touto myšlienkou podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák vystúpil 22. septembra 2012 počas slávnostného otvorenia cyklomosta Devínska Nová Ves - Schlosshof.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie cyklomost - spolufinancovaný Európskou úniou - dokazuje zmysluplnosť európskej myšlienky a spolupráce, osobitne v čase, keď počuť hlasy spochybňujúce projekt únie.

"Som presvedčený, že tento cyklomost - ako aj ďalšie projekty v našom regióne - prispeje k zbližovaniu našich prihraničných regiónov a podporí tímové napredovanie tejto časti Európy,“ zdôraznil Miroslav Lajčák.