Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Otvorenie sezóny na Šomoške prinesie rytiersky turnaj

Na leteckej snímke z 10. septembra 2018 pohľad na hrad Šomoška v okrese Lučenec. Foto: TASR Michal Svítok

Súčasťou podujatia budú historický rytiersky a lukostrelecký turnaj, ukážky zbraní, predstavenie sokoliarov či ukážka výroby kamenných kociek za sprievodu ľudovej hudby.

Šiatorská Bukovinka 11. mája (TASR) - Na hrade Šomoška pri obci Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec sa v sobotu koná slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny. Podujatie si pripomenie aj 70 rokov ochrany tamojšej rovnomennej národnej prírodnej rezervácie (NPR). TASR o informovala manažérka pre komunikáciu Štáteqnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

Otvorenie turistickej sezóny na Šomoške odštartuje napoludnie v priestoroch vstupného hradného areálu. Súčasťou podujatia budú historický rytiersky a lukostrelecký turnaj, ukážky zbraní, predstavenie sokoliarov či ukážka výroby kamenných kociek za sprievodu ľudovej hudby. V rámci osláv samospráva a ochranári pripravili aj odborný seminár venovaný histórii ochrany NPR Šomoška, ktorá v tomto období oslavuje 70 rokov.

"Šomoška patrí medzi unikátne miesta v rámci celej Európy. V regióne ide o najstaršie chránené územie, ktoré sa vyznačuje výskytom viacerých chránených druhov rastlín a živočíchov. Turisticky atraktívny Kamenný vodopád je tvorený zo stuhnutej bazaltovej lávy, ktorá v týchto miestach stuhla do pravidelných päť- až šesťbokových stĺpov. Územím prechádzajú dva náučné chodníky Šomoška a Mačacia, ktoré každoročne navštívi množstvo turistov aj zo zahraničia," uviedla riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina Eva Belanová.

Šomoška bola za NPR vyhlásená vo februári 1954. Históriu ochrany lokality verejnosti priblíži aj aktuálna výstava, ktorú v piatok (10. 5.) otvorili v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci.