Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Otvorenie Železničného múzea zavŕšilo dlhoročnú dobrovoľnícku činnosť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

V Starej Turej dnes otvorili prvú expozíciu múzea - Dopravný úrad (dopravná kancelária) v miestnosti bývalej čakárne.

Stará Turá 30. septembra (TASR) - Návštevníci železničnej stanice v Starej Turej môžu od dnešného dňa obdivovať množstvo zachránených a zreštaurovaných železničných exponátov v Železničnom múzeu, ktoré otvorili vďaka miestnym nadšencom. Podľa Viliama Matušku z Občianskeho združenia Železničné múzeum Stará Turá je otvorenie múzea výsledkom dlhoročnej dobrovoľnej činnosti členov združenia.

"Od roku 2006 vo svojom voľnom čase zhromažďujú, reštaurujú, uchovávajú pre budúce generácie a prezentujú širokej verejnosti, školskej mládeži, turistom i náhodným návštevníkom technickú históriu našich železníc. Výsledkom ich práce je nielen veľké množstvo zachránených a zreštaurovaných exponátov a dokumentov, ale aj spolupráca so ŽSR pri rekonštrukcii budov stanice Stará Turá, vďaka ktorej dostali tieto stavby pôvodný architektonický vzhľad, aký mali v období ich vybudovania v roku 1928," uviedol Matuška.

Doplnil, že dnes otvorili prvú expozíciu múzea - Dopravný úrad (dopravná kancelária) v miestnosti bývalej čakárne. Expozícia je kompletne vybavená zariadením a predmetmi, ktoré používali zamestnanci pri výkone dopravnej služby v období 20. a 30. rokov 20. storočia. Súčasťou otvorenia bol výklad histórie s ukážkou obsluhy daných zariadení.

"Do prevádzky sme dnes uviedli aj reštaurátorskú dielňu a kanceláriu prednostu múzea v staničnom sklade na rampe, kde je nielen dobové a súčasné zariadenie dielne, v ktorej zastarané prístroje z prevádzky dostávajú charakter výstavného exponátu, ale aj rozmerné exponáty v pôvodnom a obnovenom vzhľade," dodal Matuška s tým, že postupne dokončia a predstavia verejnosti ostatné expozície múzea.

Súčasťou sprievodného programu je jazda historických vlakov na trati Stará Turá – Myjava a Stará Turá – Nové Mesto nad Váhom, jazdy unikátneho motorového vlaku na trati Veselí nad Moravou – Nové Mesto nad Váhom, jazda na koľajových drezinách, digitálna prezentácia historických fotografií a kultúrny program.