Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Otvorili sezónu na Huculskej magistrále v NP Muránska planina

Foto: TASR/Ján Siman

Ako povedal riaditeľ správy národného parku Milan Boroš, členité chránené územie nedovoľuje rozvoj mamutích stredísk cestovného ruchu.

Revúca 7. apríla (TASR) - Sezónu na Huculskej magistrále v horskom sedle Burda otvorili dnes v Národnom parku (NP) Muránska planina. Ako povedal riaditeľ správy národného parku Milan Boroš, členité chránené územie nedovoľuje rozvoj mamutích stredísk cestovného ruchu. Prostredie je však ideálne na pešiu, cyklistickú či konskú turistiku. Ochrancovia prírody tieto aktivity podporujú, ich zámerom je vybudovať ďalšie zastávky na magistrále.

Turisticko-informačné stredisko, ako prvú zo zastávok Huculskej magistrály, otvorili v NP Muránska planina už vlani. "Je to prvá prestupná stanica a verím, že sa nám podarí vybudovať aj ďalšie. Zatiaľ sme sa zhodli, že by ich malo byť šesť. Momentálne však zápasíme s dvoma problémami - nedostatok finančných zdrojov a byrokracia. V budúcnosti by však cesta národným parkom mala vyhovovať všetkým milovníkom prírody. Je dostupná pre pešiu turistiku, ale aj na bicykloch či na chrbtoch koní. Muránska planina nebude nikdy otvorená mamutím turistickým strediskám, ale putovaniu zachovalou prírodou," povedal Boroš.

Tu bude player


Huculská magistrála ako produkt cestovného ruchu je veľkou výzvou aj pre správcu turistického centra v horskom sedle Burda Zdenka Pochopa. "Už kým som pracoval ako strážca národného parku, predstavoval som si, že by sme ľudí sprevádzali na konských chrbtoch. Teraz sa to začína napĺňať. Turisticko-informačné stredisko slúži ako prvá zastávka pre ľudí putujúcich na koňoch. Keď dorazia k nám, majú si kde odložiť kone, je tu kuchyňa na prípravu menších jedál a dá sa tu aj prenocovať, ak si turista donesie spací vak a karimatku. Samozrejme sme tu aj pre peších a cykloturistov. Nasledujúce dva mesiace tu budeme iba cez víkendy. V lete nás však ľudia nájdu šesť dní v týždni, nepretržite. V pondelky máme voľno. Stačí sa informovať, pohľadať informácie na internete a nezabudnuteľné zážitky z putovania na koni Muránskou planinou môže mať každý," dodal Pochop.