Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

P. Biskupice si volia nového starostu, účasť voličov je zatiaľ vysoká

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dušan Hein

Obyvatelia Podunajských Biskupíc volia v troch volebných obvodoch, v ktorých je celkovo 20 volebných okrskov. Volia si nového starostu z desiatich kandidátov,

Bratislava 10. novembra (TASR) – Bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice si v sobotu v komunálnych voľbách volí nového starostu. Doterajšia starostka sa na tento post rozhodla už nekandidovať. Priebeh volieb má podľa prednostky Miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach Evy Janigovej pokojný charakter. Informovaná je zatiaľ o veľkej účasti voličov.



"Podľa informácií od ľudí i členov volebných komisií, všetko prebieha, ako má. Hovoria o veľkej účasti, dokonca sa tvoria rady pred volebnými miestnosťami. Nejaký incident alebo nezrovnalosť sme nezaznamenali," povedala pre TASR. V Podunajských Biskupiciach sa na voľbách zúčastnil aj 35-ročný Tomáš. Rozhodol sa tak preto, že táto bratislavská mestská časť potrebuje podľa neho viacej pozornosti a rozvoja. "Donedávna som sa o fungovanie mestskej časti a mesta nezaujímal. Narodilo sa mi však dieťa a vtedy som pochopil, aké dôležité je mať pekné a bezpečné verejné priestranstvá, dostatok miest v materských či základných školách, ale aj dostupnú verejnú dopravu. Pochopil som, že o fungovanie samosprávy by sme sa mali viac zaujímať, preto som prišiel aj voliť," vysvetlil.

Alžbeta v dôchodkovom veku vnímala silnú predvolebnú kampaň v mestskej časti, svojho favorita vo voľbách si však vybrala na poslednú chvíľu. "Až za plentou som sa rozhodla. Verím, že to bolo dobré rozhodnutie. Úprimne, toľko toho všetci nasľubovali, že som veľmi zvedavá, či to aj splnia," uviedla pre TASR. Odvoliť prišla aj mladá rodina, ktorá v Podunajských Biskupiciach býva len krátko. "Nie sme rodení Bratislavčania, ale máme tu už trvalý pobyt. Toto sú naše prvé komunálne voľby v hlavnom meste. Sme zvedaví, ako to dopadne. Dôležité je, aby sa problémy mesta, jeho mestských častí a obyvateľov riešili, nie odsúvali," povedal za rodinu otec 29-ročný Ján.

Obyvatelia Podunajských Biskupíc volia v troch volebných obvodoch, v ktorých je celkovo 20 volebných okrskov. Volia si nového starostu z desiatich kandidátov, do 15-členného miestneho zastupiteľstva si vyberajú z celkovo 63 uchádzačov. Volia aj primátora hlavného mesta z desiatich kandidátov a svojich dvoch zástupcov v mestskom parlamente zo 14 kandidátov.