Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

P. Obertáš: Chcem sa venovať riešeniu kľúčových problémov mesta

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Nezávislý kandidát Pavol Obertáš sa uchádza o post primátora Nitry.

Nitra 21. októbra (TASR) – O post primátora Nitry sa uchádza aj Pavol Obertáš, a to ako nezávislý kandidát. Chce sa venovať riešeniu kľúčových problémov obyvateľov mesta, aj tých, ktoré boli počas predchádzajúcich rokov prehliadané. Rozhovor s Obertášom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Nitry.


Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta?
"Ako poslanec mestského zastupiteľstva vnímam nedostatočnú komunikáciu vedenia mesta a zanedbané riešenie kľúčových otázok. Primátor má slúžiť v prvom rade všetkým občanom, a nie vybraným skupinám ľudí. Aj z tohto dôvodu som sa rozhodol vstúpiť do predvolebného boja."


V akom stave sa podľa vás mesto nachádza, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?
"Nitra si zaslúži viac. Ako poslanec a organizátor najväčších kultúrnych akcii v meste sa veľa rozprávam s ľuďmi. Ľudia vnímajú, že primátor nepočúva ich problémy. Myslím si, že to je jedno z hlavných poslaní, ktoré by mal mať. Nitra je krásne mesto, ktoré má potenciál. Oblasti, ako cestovný ruch, šport, kultúra či infraštruktúra sú dlhodobo zanedbané celé volebné obdobie. Nechcem však iba kritizovať, uvedomujem si, že vedenie má za sebou ťažkú dobu, či už v podobe pandémie alebo nárastu cien. Problémy sa však dajú riešiť inak. V mestskom zastupiteľstve som bol svedkom arogancie. Takto si nepredstavujem spoluprácu."


Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?
"Čaká nás náročné obdobie. Inflácia spojená s energetickou krízou postihne domácnosti a rovnako aj samosprávy. Uvedomujem si, že v prípade zvolenia budem musieť prijať často aj nepopulárne rozhodnutia. Všetko však bude v prospech mesta a jeho obyvateľov."


Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa chcete prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?
"Za posledné roky som začal vnímať fakt, že nestačí na problémy iba upozorňovať, ale treba ich aj riešiť. Už teraz pri tvorbe volebného programu mám okolo seba ľudí, ktorí vedia, čo mestu a obyvateľom chýba, a preto mám program, ktorý je pripravený na báze reálnosti, nie snov. Chcem sa zodpovedne venovať riešeniu kľúčových problémov obyvateľov Nitry vo všetkých oblastiach, aj tých, ktoré boli počas predchádzajúcich rokov prehliadané."


Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?
"Kandidujem ako nezávislý poslanec, bez podpory politických strán či záujmových skupín. Kandidujem ako jednotlivec. Každý poslanec ide hájiť záujmy obyvateľov tohto mesta, nie záujmy primátora. Ak program zvoleného primátora odzrkadľuje požiadavky obyvateľov a je zároveň výhodný pre mesto, nevidím dôvod, aby ho nepodporili zvolení poslanci. Ak sa to nestane, tak na to budú doplácať obyvatelia. Zároveň nikde nie je písané, ani to nebýva zvykom, že by bolo zvolených všetkých 31 poslancov len z jednej kandidátky. Demokracia má byť vyvážená a k tomu patrí opozícia aj koalícia. Rovnako ako v minulosti sa v prípade zvolených poslancov vytvoria kluby, s ktorými novozvolený primátor bude rokovať. Nemyslím si, že je hendikepom kandidovať sám, práve naopak. Môže to byť príležitosť na vecnú diskusiu s rozumnými ľuďmi, ktorí to myslia s našim mestom úprimne."


Okrem Obertáša sa o post primátora mesta Nitra uchádzajú aj Erik Blaško (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Marek Hattas (Tím Kraj Nitra), Igor Kršiak (Hlas-SD, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Demokrati Slovenska), Dalimír Solčanský (Republika) a nezávislý kandidát Štefan Štefek.