Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

P. Pollák vyzval mesto Košice, aby riešilo situáciu s Rómami

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák dnes vyzval mesto Košice a mestskú časť Lunik IX, aby začali riešiť situáciu s Rómami. K tomuto kroku pristúpil po nedávnom úmrtí dvoch detí na Luníku IX a v osade Mašličkovo. Na snímke vľavo Marcel Šaňa, starosta Mestskej časti Luník IX, vpravo Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Vpravo v pozadí je sídlisko Luník IX. Košice, 7. januára 2016. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vládny splnomocnenec je ochotný situáciu na sídlisku Lunik IX v Košiciach riešiť.

Košice 7. januára (TASR) – Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák dnes vyzval mesto Košice a mestskú časť Lunik IX, aby začali riešiť situáciu s Rómami. K tomuto kroku pristúpil po nedávnom (1.1. a 3.1) úmrtí dvoch detí na Luníku IX a v osade Mašličkovo.

„Vyzývam mesto Košice, mestskú časť Košice - Lunik IX a obce, na území ktorých sú rómske komunity, aby neprijímali rozhodnutia, ktorými sa zhoršuje životná úroveň obyvateľov osád a ktoré majú nezvratné následky najmä na deti. Mesto Košice, mestská časť Košice - Lunik IX a ďalšie obce môžu využívať zdroje zo štátneho rozpočtu a štrukturálnych fondov EÚ na rozvojové programy, do realizácie ktorých zapoja obyvateľov rómskych komunít v Košiciach. Trvám na tom, aby sa Rómovia podieľali na zlepšovaní svojich životných podmienok. Ich účasť na spolurozhodovaní a realizovaní opatrení, ktoré im prinesú zmenu v zlepšení životnej úrovne, je nutná,“ uviedol dnes splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Mesto Košice a mestská časť Košice – Lunik IX mali podľa Polláka viaceré príležitosti, ktoré mohli využiť na zlepšenie životných podmienok obyvateľov tejto časti. „Mesto Košice bolo oprávneným žiadateľom na podporu projektov v bývalom programovom období v rámci Lokálnych stratégií komplexného prístupu. Mesto nepredkladalo projekty a nevyužilo všetky existujúce možnosti dostatočne. Nevyužili finančné zdroje na zvyšovanie zamestnanosti a na podporu technológií, v rámci ktorých by sa zamestnali Rómovia. Nepožiadali o finančné zdroje na výstavbu nájomných bytov nižšieho štandardu zo Štátneho fondu rozvoja bývania, tvrdí splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.



Vládny splnomocnenec je ochotný situáciu na sídlisku Lunik IX v Košiciach riešiť. „Na prekonanie kritického obdobia sme pripravení použiť finančné zdroje z rezervy Dotačnej schémy Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity na zabezpečenie unimobuniek pre obyvateľov Mašličkova, ktoré by boli umiestnené na území Luníka IX. Opätovne navrhujeme presunúť unimobunky z Nižnej Myšle do Košíc, ktoré by dočasne využívala časť obyvateľov, ktorí boli z dôvodu nevyhovujúceho technického stavu obytných budov vysťahovaní bez náhrady na bývanie,“ doplnil Peter Pollák.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v minulosti podporil mesto Košice v spolupráci s Regionálnym operačným programom pri čerpaní finančných zdrojov EÚ na výstavbu komunitného centra a bytov v rámci programu Jessica vo výške viac ako 600.000 eur v programovom období 2007-2013.

V súvislosti s úmrtím dvoch detí sa Peter Pollák dnes stretol so starostom košickej mestskej časti – Lunik IX Marcelom Šaňom.