Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pacientom v košickej nemocnici bezplatne zmerajú očný tlak

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na preventívne vyšetrenia by mali prísť najmä tí, ktorí majú strednú a vyššiu krátkozrakosť.

Košice 8. marca (TASR) - Očné pracoviská Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach sa pripájajú k Svetovému týždňu glaukómu a bezplatne zmerajú pacientom vnútroočný tlak. Celosvetová aktivita je zameraná na boj proti zelenému zákalu, ktorý patrí medzi vážne ochorenia ohrozujúce ľudský zrak.

"Dôležitosť tejto aktivity spočíva v tom, že včas zistené ochorenie môže pri nasadenej liečbe zabrániť poškodeniu zraku a následnej slepote. Na preventívne vyšetrenia by mali prísť najmä tí, ktorí majú strednú a vyššiu krátkozrakosť, ako aj pacienti s nízkym krvným tlakom,"
uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Odborníci bezplatne zmerajú vnútroočný tlak záujemcom z radov verejnosti v nemocnici na Triede SNP v stredu (9.3.), a to na očnej klinike (lôžkový monoblok) na desiatom poschodí v konziliárnej ambulancii od 11.00 do 13.00 h a v poliklinike na šiestom poschodí od 10.00 do 14.00 h. Vo štvrtok (10.3.) budú prebiehať merania bezkontaktným tlakomerom v nemocnici na Rastislavovej ulici v čase od 9.00 do 13.00 h. Bude to v očnej ambulancii v IV. pavilóne a v glaukómovej ambulancii v I. pavilóne v priestoroch Združenej tkanivovej banky.

K Svetovému týždňu glaukómu sa pripojila aj Nemocnica Košice – Šaca. Pacienti a návštevníci si môžu dať odmerať očný tlak, ako aj zanalyzovať očný nerv dnes od 8.00 do 13.00 h priamo v priestoroch recepcie. "Pomocou prístroja vytvoríme fotosnímku, na základe ktorej vieme hneď analyzovať, či má alebo nemá pacient typické zmeny na zrakovom nerve, ktoré znamenajú, že trpí na vážne očné ochorenie glaukóm," povedala Lucia Krnáčová z očného oddelenia.