Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pacienti s roztrúsenou sklerózou sa zapoja do cvičebného maratónu

Erb mesta Piešťany Foto: Heraldický register

Pacienti s roztrúsenou sklerózou, ich rodinní príslušníci a priatelia sa plánujú stretnúť v Piešťanoch na cvičebnom maratóne.

Piešťany 25. februára (TASR) – Pacienti s roztrúsenou sklerózou, ich rodinní príslušníci a priatelia sa plánujú stretnúť v Piešťanoch na cvičebnom maratóne. Slovenský zväz sclerosis multiplex (SZSM) naň prijal pozvanie od Nadačného fondu Impulz, ktorý pomáha pacientom s týmto ochorením v Českej republike a zapojí svojich členov do akcie, ktorú odštartujú v nedeľu 7. marca v Průhoniciach pri Prahe.

Slováci budú spojení s vyzývateľmi telemostom a cvičiť budú od 13. do 15. hodiny vo fitnes centre na Dopravnej ulici. "Účasť cvičiť prisľúbilo viac ako 60 ľudí. 'Esemkári' z viacerých klubov - Trnavy, Piešťan, Banskej Bystrice, Nových Zámkov, Vranova nad Topľou či Michaloviec," uviedla pre TASR Jarmila Fajnorová zo SZSM.

Hlavným cieľom podujatia je podporiť pacientov s touto diagnózou, motivovať ich k aktívnemu prístupu k chorobe a upozorniť na dôležitosť pravidelného cvičenia. Fajnorová uviedla, že myšlienka vznikla v pražskom centre SM, jeho hlavná lekárka Eva Havrdová zdôrazňuje, že okrem adekvátnych liekov je úloha pravidelnej fyzickej aktivity pri ochorení roztrúsenej sklerózy kľúčová. Účastníci v Česku, kde sa bude konať maratón už štvrtýkrát, sa počas 24 hodín vystriedajú pri cvičení na rôznych stanovištiach – posilňovacích strojoch, rotopede, veslárskom trenažéri, chodiacich pásoch, balančnej pomôcke bossu, cvičiacich loptách a ďalších.