Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Pacientom na úrazovej chirurgii v Žiline pomôže prebúdzacia izba

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Pacientom táto miestnosť poskytuje starostlivosť v bezprostrednom pooperačnom období, charakteristickom doznievaním anestézie, obnovením obranných reflexov a vedomia.

Žilina 27. novembra (TASR) – Na oddelení úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline v pondelok oficiálne spustili do prevádzky prebúdzaciu miestnosť. Podľa primára oddelenia úrazovej chirurgie FNsP Žilina Karola Orlovského poskytuje pacientom starostlivosť v bezprostrednom pooperačnom období, charakteristickom doznievaním anestézie, obnovením obranných reflexov a vedomia.

Doplnil, že prebúdzacia miestnosť je strategicky lokalizovaná v tesnej blízkosti jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) a disponuje kompletne vybavenými piatimi lôžkami, vrátane monitorovacích prístrojov. "Všetci pacienti sú po operácii starostlivo a komplexne sledovaní počas obdobia spojeného s rizikom komplikácií po rôznych formách anestézie. Význam spočíva vo zvýšenej kvalite starostlivosti, zlepšenom komforte pre pacientov i personál a v neposlednom rade i možnosti zvýšenia počtu operačných zákrokov na oddelení úrazovej chirurgie," povedal Orlovský.

Oddelenie úrazovej chirurgie FNsP Žilina disponuje celkovo 46 lôžkami, vrátane šiestich lôžok pre intenzívnu starostlivosť. "Pacienti, ktorí sú hospitalizovaní na našej JIS, vyžadujú komplexné spektrum výkonov súvisiacich s liečbou po najrozmanitejších úrazoch. Ide o stavy po polytraumách, združených poraneniach, po úrazoch hlavy, hrudníka, chrbtice, ako aj širokú škálu zlomenín. Okrem toho musela naša JIS zvládať aj starostlivosť o všetkých pacientov, ktorí podstúpili operačný zákrok," uviedol Orlovský.

Podľa vedúcej sestry oddelenia úrazovej chirurgie FNsP Silvie Haščíkovej uľahčí prebúdzacia izba prácu personálu, hlavne pokiaľ ide o stresový faktor. "Tým, že máme prebúdzaciu izbu, sa uľavilo personálu, lebo sa môže venovať pacientovi naplno a mať dobrý pocit z vykonanej práce. V prebúdzacej miestnosti má pacient k dispozícii svoju sestričku, ktorá sa mu venuje a má pocit, že dostáva niečo navyše. Sú tu prijímaní pacienti jednodňovej chirurgie a pacienti po operáciách, ktoré trvajú kratšie a sú kratšie v anestézii. Prebúdzacia izba je strategicky umiestnená hneď vedľa JIS. Keby sa čokoľvek zmenilo, automaticky z prebúdzacej miestnosti pôjdu na JIS. Je to prínos pre pacientov a aj pre personál," dodala Haščíková.