Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Pálenica pomáha na Podhorí vylepšovať obecný rozpočet

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/František Iván

Najobľúbenejším destilátom je jablkovica, ktorá je typická pre tento kraj.

Podhorie 13. marca (TASR) - Zhruba 8000 litrov ovocných destilátov vypálili od začiatku sezóny v októbri 2012 do dnes v obecnej pálenici na Podhorí v okrese Banská Štiavnica. Pálenica s dlhou históriou tak pomáha samospráve vylepšovať obecný rozpočet.

"Pálenicu máme pre verejnosť otvorenú v sezóne do marca až apríla, niekedy však funguje až do mája," povedala TASR starostka Ľubica Kordíková.

Ovocný kvas najmä z jabĺk, hrušiek a sliviek prichádzajú meniť na domácu pálenku stovky pestovateľov ovocia z širokého regiónu. Najviac vraj "beží" jablkovica, ktorá je pre tento kraj typická.

Prvý liter v pálenici, ktorá však pôvodne patrila pod štátny závod Fatra, vypálili v roku 1972. Vlani teda uplynulo už 40 rokov od jej vzniku.

Dedina s približne 350 obyvateľmi je však známa najmä svojimi folklórnymi slávnosťami, ktoré sa v dvojročnej periodicite konajú od polovice 70. rokov minulého storočia. "Pokiaľ to ale bude možné, chceme už festival organizovať každý rok. Bol vlani a pripravujeme ho aj teraz," pripomenula starostka.

Obec chcú preto do leta ešte viac zveľadiť a urobiť ju príťažlivejšou. Z grantov, ktoré získali z MAS Zlatá cesta, chcú postaviť novú autobusovú zastávku a vynoviť tiež verejné priestranstvo okolo vodného prameňa Javor.

Dedina, ktorá žije pospolitým životom, chce na jeseň otvoriť aj výstavnú miestnosť z asi 50 marionetami zo zbierky zakladateľa folklórnych a divadelných tradícií v obci Jozefa Beňa. Beňo bol nielen výborným ľudovým umelcom a zakladateľom folklórneho súboru a bábkového divadla s názvom Podhorčan, ale stál aj pri zrode folklórnych slávností.