Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Pamätnú tabuľu Jánošíkovi odhalili priamo na mieste jeho narodenia

Na snímke osadená pamätná tabuľa Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Odhalenie pamätnej tabule bolo súčasťou dvojdňového podujatia Smrť Jánošíkova.

Terchová 17. marca (TASR) – V terchovskej osade Jánošovia - rodnej osade Juraja Jánošíka dnes odhalili bronzovú pamätnú tabuľu priamo na mieste, na ktorom sa podľa tradícií najznámejší slovenský zbojník narodil. Odhalenie pamätnej tabule bolo súčasťou dvojdňového podujatia Smrť Jánošíkova, ktoré počas víkendu pripomenulo tristo rokov od Jánošíkovej smrti.

Osada Jánošovia je podľa predsedu Združenia turizmu Terchová (ZTT) Jozefa Miča súčasťou chodníka Jánošíkových chotárom. „Ľudia, ktorí budú týmto chotárom prechádzať, sa tu môžu zastaviť, pozrieť si pamätnú tabuľu a odfotiť sa pri nej. Budú oveľa spokojnejší, že majú túto možnosť a vedia, kde presne sa Jánošík narodil. Môže to pre nich byť aj magické, pretože je rozdiel, keď sa domnievajú, že niekde tu to bolo a keď sa priamo niečoho dotknú. Bude to pre nich určite veľmi silný zážitok, že môžu stáť priamo na tom mieste,“ skonštatoval Mičo.

Autorom pamätnej tabule je terchovský výtvarník Milan Opalka. „Jánošíka som chcel zobraziť naozaj v plnej sile. Mladého, pekného človeka, ktorý svoj tragický osud venoval pre dobro priateľov a rodákov. Mal by to byť akýsi národný hrdina, ktorý bdie nad týmto národom a verím, že v časoch zlých 'šibne do doliny',“ povedal Opalka.

Nápad odhaliť pamätnú tabuľu vznikol podľa Miča počas prvého ročníka medzinárodného stretnutia zbojníkov, ktoré sa v Terchovej konalo v minulý rok. „Vtedy sme v osade Jánošovia poklepali základný kameň, ktorý pochádza z terchovského kameňolomu. Potom slúžil na moste v Žiline – Budatíne. Keď sa most zbúral, na dôchodok sa vrátil do Terchovej. Vtedy som oslovil Milana Opalku, aby dotvoril toto miesto do dnešnej podoby,“ uviedol predseda ZTT.

Podujatie Smrť Jánošíkova ponúklo počas víkendu ukážky tvorby ľudových výrobcov, remeslá, tvorivé dielne pre deti, filmy o Jánošíkovi, ukážku pravej domácej zabíjačky, folklórne vystúpenia či zinscenovaný príbeh o slávnom zbojníkovi v podaní improvizačnej skupiny Kapor na scéne. „Považské múzeum (PM) v rámci tohto podujatia počas oboch dní sprístupnilo Jánošíkovu expozíciu v Terchovej doobeda bezplatne a poobede s 50-percentnou zľavou. Sme radi, že veľa návštevníkov využilo túto možnosť,“ dodala kultúrna manažérka PM v Žiline Anna Maršalová.