Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Incident s pamätnou tabuľou komunistického funkcionára mal dohru

Pamätná tabuľa komunistického funkcionára v obci Veľký Lipník Foto: Facebook Luboša Lorenza

Proti odhaleniu pamätnej tabule bývalému komunistickému prokurátorovi Jánovi Pješčakovi v polovici mája protestoval aj Ústav pamäti národa.

Veľký Lipník 2. júna (TASR) – Pamätná tabuľa komunistického funkcionára v obci Veľký Lipník v okrese Stará Ľubovňa, pri ktorej mal miestny starosta Peter Labant napadnúť košického výtvarníka Ľuboša Lorenza, už nie je na svojom mieste. Našli ju rozbitú. Hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Migaľová pre TASR potvrdila, že páchateľ zatiaľ nie je známy.

Tabuľa bola rozbitá na drobné časti, zatiaľ sa nevie, kto to urobil. Bolo začaté trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzej veci,“ uviedla policajná hovorkyňa. K jej poškodeniu malo dôjsť v utorok 31. mája v neskorých večerných hodinách. Celková škoda je vyčíslená na 400 eur.

V prípade sobotňajšieho (28.5.) napadnutia výtvarníka Lorenza, ktorý sa pokúsil farbou natrieť pamätnú tabuľu bývalému generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi, už bolo začaté trestné stíhanie. Starosta obce mu v tom chcel zabrániť. Výtvarník po incidente skončil v nemocnici v Starej Ľubovni. „Polícia začala trestné stíhanie za ublíženie na zdraví a prečin výtržníctva. Poškodenie tabule je riešené ako priestupok proti majetku,“ uviedla Migaľová.

Proti odhaleniu pamätnej tabule bývalému komunistickému prokurátorovi, ministrovi spravodlivosti SSR a neskôr generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi v polovici mája protestoval aj Ústav pamäti národa. K prípadu sa na sociálnej sieti Facebook vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „So znepokojením vnímam odhaľovanie pamätníkov rôznym politikom z dôb totality, považujem to za relativizáciu histórie. Úctu si zaslúžia predovšetkým obete režimov a nie ich predstavitelia. Ľuboš Lorenz, ktorý poukázal na nemorálnosť pamätnej tabule venovanej komunistickému prokurátorovi Jánovi Pješčakovi v obci Veľký Lipník, bol surovo napadnutý starostom obce,“ napísala ministerka na sociálnej sieti. Zaželala mu skoré uzdravenie.