Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pamätník obetiam Prešovských krvavých jatiek budú opravovať

Foto: TASR/Milan Kapusta

Pamätník bol odhalený v roku 1908 a je dielom sochára Bélu Markuppa.

Prešov 24. septembra (TASR) – Pamätník umiestnený na rohu Starého Evanjelického kolégia v centre Prešova, ktorý pripomína tragické udalosti z roku 1687 známe ako Prešovské krvavé jatky, prejde v priebehu dvoch mesiacov rekonštrukciou. TASR informovala Emília Mihočová z Biskupského úradu Východného dištriktu Evanjelická cirkev augsburského vyznania v Prešove.

"Pamätník je osadený na severozápadnom rohu starého kolégia, ktoré je momentálne sídlom biskupského úradu. Na reštaurátorské práce bola z rozpočtu Ministerstva kultúry SR schválená dotácia vo výške 5900 eur. Celkové náklady sú odhadnuté na 7274 eur," spresnila Mihočová.

Pripomenula, že pamätník bol odhalený v roku 1908 a je dielom sochára Bélu Markuppa. Súsošie má súčasníkom pripomínať 24 uhorských zemanov a mešťanov, ktorí boli na základe nespravodlivého súdu cisárskeho generála Antónia Caraffu potupne popravení na námestí pri evanjelickom kolégiu.

Dielo zobrazuje muža oblečeného v dobovom odeve, ktorý symbolizuje obete popráv hrdo vystupujúce na popravisko, bez náznaku strachu pred smrťou. Za ním stojí pripravený kat s mečom. Pod súsoším je inštalovaná pamätná tabuľa s menami obetí v maďarskom jazyku.

"Základným cieľom reštaurovania bude optické scelenie diela a umožnenie jeho prezentácie bez rušivých uhlíkových usadenín, depozitu, nevhodnej farebnosti tmelov a neodbornej modelácie," uviedol architekt Ivan Herényi. Dodal, že celkové čistenie kamennej hmoty sa bude realizovať tak, aby bola zachovaná istá miera patiny. Pri pamätníku obetí Caraffovho súdu sa v roku 1995 počas svojej návštevy Prešova zastavil aj pápež Ján Pavol II. a zotrval tu v krátkej modlitbe, čo veľmi pozitívne prijali nielen veriaci hlásiaci sa k evanjelickej cirkvi, ale celá prešovská verejnosť. O tejto udalosti vtedy masívne informovali významné svetové médiá.

Mihočová uviedla, že iniciátorom myšlienky rekonštrukcie pamätníka je Východný dištrikt Evanjelickej cirkvi, ktorý je vlastníkom budovy. Rekonštrukcia fasády starého kolégia bola ukončená v roku 2010 a pri nej sa ukázalo, že je potrebné reštaurovať aj pamätník. Predmetom rekonštrukcie bude kamenný reliéf a pamätná tabuľa.