Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Senický Pamätník povstania 1848-1849 prechádza rekonštrukciou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako uviedol Grimm, mesto podpísalo zmluvu o dielo na rekonštrukciu pamätníka s reštaurátorom Petrom Gregvorekom.

Senica 21. januára (TASR) – Senica začala rekonštrukciu Pamätníka povstania v rokoch 1848-1849, ktorý sa nachádza v lokalite Horné Suroviny. Mesto podniklo kroky vedúce ku komplexnej obnove pamätníka, úprave jeho okolia a príprave podujatí pri príležitosti 170. výročia Slovenského povstania, informoval primátor Senice Branislav Grimm.

Práce na obnove kultúrnej pamiatky sa začali minulý rok. Mesto vypracovalo geometrický plán, projektovú dokumentáciu na výstavbu cyklochodníka a pomníka. Začali sa rokovania o majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod pomníkom a cyklochodníkom.

Ako uviedol Grimm, mesto podpísalo zmluvu o dielo na rekonštrukciu pamätníka s reštaurátorom Petrom Gregvorekom. Krajský pamiatkový úrad súhlasil s realizáciou rekonštrukcie podľa vypracovanej reštaurátorskej dokumentácie.

„Počas zimných mesiacov sa vykonávajú práce súvisiace s opravou kovovej ohrady a výrobou bráničky. Ostatné práce sa začnú realizovať na jar. Hotové by mali byť do leta 2018,“ povedal primátor.

V rozpočte mesta na rok 2018 je navrhnutých 14.100 eur na vybudovanie cyklochodníka a 17.900 eur na reštaurátorské práce na pamätníku. V celkovej sume je už započítaných aj 5000 eur, ktoré mesto dostalo na obnovu od Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Pamätník povstania má tvar pylónu na stupňovitom ihlanovom podstavci, na vrchole s architektonickou výzdobou v tvare symetrického dvojramenného kríža s mečom. Na pylóne sú umiestnené pamätné tabule vyhotovené z pieskovca, z ktorého je aj samotný pomník. Ten je poškodený zvetraním povrchu, zanedbanou a nevhodnou údržbou a sekundárnymi zásahmi.