Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

VIDEO:Pankuškové fašiangy v Krompachoch ponúkajú typické jedlo regiónu

Pankuškové fašiangy 2019 pripravilo mesto Krompachy návštevníkom v areáli lyžiarskeho strediska Plesjy v Krompachoch. Na snímke deťom chutili sladké „pankušky“ známe aj ako šišky i kreple. Krompachy, 23. februára 2019. Foto: TASR – Milan Kapusta

Sprievodnými podujatiami sú i tvorivé dielne, kde si rodičia a deti môžu vytvoriť škrabošky, nechýbajú súťaže s animátormi.

Krompachy 23. februára (TASR) – Slávnostný fašiangový sprievod v maskách na koči s koňmi otvoril v Krompachoch siedmy ročník Pankuškových fašiangov. Podujatie sa koná v sobotu v lyžiarskom stredisku Plejsy v Krompachoch.

"Je to jedno z podujatí programu Terra incognita, aby sme prilákali ľudí do tohto regiónu. Mesto zabezpečilo aj autobus od vlaku, čiže tu prišli aj Košičania. Je tu veľká skupina profesionálnych mäsiarov aj amatérov, pretože každý rok sa tu robia zabíjačkové špeciality. Prišli mäsiari z partnerských miest Krompách, Békescsaba v Maďarsku, Nadlak v Rumunsku a Rýmařov v Česku. Prichádzajú každý rok a vyrábajú svoje zakáľačkové špeciality,“ uviedla prednostka Mestského úradu v Krompachoch Anna Nemčíková.

Pankuškové fašiangy 2019 pripravilo mesto Krompachy návštevníkom v areáli lyžiarskeho strediska Plesjy v Krompachoch. Na snímke súťažné „pankušky“ známe aj ako šišky i kreple. Krompachy, 23. februára 2019.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Súčasťou programu bola i súťaž o vytvorenie najväčšej pankušky - šišky. Svojim pomenovaním je tento koláč z kysnutého cesta s džemom alebo lekvárom typický pre tento región.



V programe sa predstavili folkloristi z Krompách, Vojkoviec, Margecian, Spišskej Novej Vsi, ako aj hudobná skupina RuSnack's a Traky. Pre deti je ešte pripravená karnevalová diskotéka s Ujom Ľubom juniorom.

Pankuškové fašiangy 2019 pripravilo mesto Krompachy návštevníkom v areáli lyžiarskeho strediska Plesjy v Krompachoch. Na snímke ženy z obce Kojšov pri príprave domácich špeciálít. Krompachy, 23. februára 2019.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Sprievodnými podujatiami sú i tvorivé dielne, kde si rodičia a deti môžu vytvoriť škrabošky, nechýbajú súťaže s animátormi.