Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Pápež menoval Vasiľa za delegáta pre Sýrsko-malabarskú cirkev v Indii

Na snímke arcibiskup Cyril Vasiľ. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vasiľ vníma toto menovanie ako znak dôvery a veľkú zodpovednosť, ktorá z neho vyplýva.

Košice 31. júla (TASR) - Pápež František v pondelok menoval arcibiskupa Cyrila Vasiľa za pápežského delegáta s osobitnými právomocami pre katolíkov Sýrsko-malabarskej cirkvi v Indii, osobitne v archieparchii Ernakulam-Angamaly. Naďalej však zostáva aj košickým eparchiálnym biskupom. Informuje o tom Gréckokatolícka eparchia Košice na svojej webovej stránke.

Vasiľ vníma toto menovanie ako znak dôvery a veľkú zodpovednosť, ktorá z neho vyplýva. "Pre Košickú eparchiu to znamená, že na istý čas budem musieť svoju pozornosť deliť medzi vlastnú eparchiu a potreby Sýrsko-malabarskej cirkvi v Indii. Verím, že vďaka dobrému tímu spolupracovníkov v Košiciach budem môcť uskutočňovať toto poverenie Svätého Otca takým spôsobom, aby to nijako neohrozovalo riadne fungovanie Košickej eparchie," uviedol.

Sýrsko-malabarská cirkev je druhou najväčšou východnou katolíckou cirkvou. Archieparchia Ernakulam-Angamaly v indickom štáte Kerala je najväčšou eparchiou tejto cirkvi, pričom je poznačená niekoľkoročnými nepokojmi zo strany kňazov a veriacich. Okrem iného nesúhlasia s liturgickou reformou, ktorá vyzýva východné katolícke cirkvi na obnovu pôvodných liturgických a duchovných tradícii.